Coraz więcej osób w dzisiejszym świecie cierpi na szereg alergii, a część z nich to alergie pokarmowe. Jedną z nich, coraz częściej diagnozowaną jest nadwrażliwość na gluten. Nie należy tego rodzaju alergia">alergii pokarmowej mylić z choroba o nazwie celiakia, choć obie charakteryzują się nietolerancją glutenu. Czym jest gluten, jakich dolegliwości należy się spodziewać gdy nasz organizm źle na niego reaguje? Jak sobie poradzić, gdy już wiemy, że gluten to dla nas niedobre rozwiązanie?
Jak wygląda uczulenie na gluten?
Jak sobie radzić z alergią na gluten?
Gluten to nic innego jak rodzaj białka, które występuje przede wszystkim w zbożach: pszenicy, owsie, życie, orkiszu i jęczmieniu. Wchodzi więc w skład produktów zbożowych, takich jak chleb czy makarony. Obok mleka jest jednym z najbardziej uczulających alergenów. Coraz więcej osób odkrywa, że szereg męczących ich dolegliwości spowodowanych jest właśnie przez nieosławiony gluten. Nadwrażliwość na gluten to taki przypadek nietolerancji glutenu, w którym wykluczono celiakię a mimo to gluten powoduje szereg niepożądanych objawów.
Objawy alergii na gluten mogą pojawić się zaraz po zjedzeniu czegoś zawierającego gluten, lub nawet pojawić się po kilku godzinach. Uwarunkowane to jest wiekiem osoby zmagającej się z tym problemem. Uczulenie na gluten częściej dotyka dorosłych niż dzieci, a u każdej z tych grup przebiega inaczej. Najczęstszym objawem alergii na gluten są problemy trawienne takie jak biegunki, wymioty, mdłości, ból brzucha, wzdęcia, zgaga, pieczenie w przełyku, uczucie przelewania się w jelitach. U dzieci nadwrażliwość na gluten charakteryzuje się przeważnie problemami skórnymi takimi jak różnego rodzaju wysypki, krostki, czy pokrzywka. Często występującymi objawami są też problemy z układem oddechowym: wodnisty katar, skurcze oskrzeli. Różnica w przebiegu alergii na gluten u dorosłych i dzieci polega na tym, że dzieci przeważnie wyrastają z tego problemu, podczas gdy dorośli męczą się z nim przez całe życie. Często występującym objawem tego schorzenia jest ciągłe zmęczenie, przeciwbólowe">bóle głowy, problemy skórne, swędzenie, problemy z koncentracją, spowolnione myślenie.
Część z tych objawów nie jest charakterystyczna i występuje w przypadkach nie związanych z nietolerancją glutenu, dlatego czasami bardzo trudno zdiagnozować ten problem. Złe samopoczucie, częste bóle głowy, rozdrażnienie i osłabienie mogą być objawem stresu czy przepracowania, a towarzyszą nadwrażliwości na gluten. Jeśli taki stan trwa nieustannie należy skonsultować się z lekarzem i wykonać badania diagnostyczne, które ułatwią rozpoznanie alergii na gluten. W przypadku uczulenia na gluten, objawy takie jak ból głowy czy brzucha, biegunka pojawiają się do 2 godzin po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Jeśli podejrzewamy u siebie to schorzenie, najlepiej wyeliminować pokarmy glutenowe i obserwować własny organizm. Już po kilkunastu dniach diety bezglutenowej stan poprawia się na tyle znacząco, że większość dolegliwości znika. Życie bez glutenu nie musi być trudne i pozbawiać nas odczuwania przyjemności jedzenia. Ryż, ziemniaki, kukurydza, mąka z migdałów czy orzechów do przygotowania ciast – wszystko to nie tylko smaczne ale i zdrowe składniki. Uruchom swoja wyobraźnię i potraktuj to jako nowe wyzwanie. Przecież zdrowie jest najważniejsze!
Co o tym sądzisz?