34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Gardłowa sprawa? Zwalcz ją naturalnie!

Gardłowa sprawa? Zwalcz ją naturalnie!Gardłowa sprawa? Zwalcz ją naturalnie!

Domowe patenty na zwalczenie infekcji powinniśmy wdrożyć tuż po odczuciu pierwszego kłucia i drapania. Bolesność powstająca w jamie ustnej, świadczy o tym, że siły układu odpornościowego niespecjalnie radzą sobie z infekcją. Czekanie, aż dolegliwości same miną, na ogół kończy się nasileniem dyskomfortu.

  • Jak radzić sobie z problemami z gardłem?

  • Jakie właściwości ma kurkuma?

Równocześnie z domowymi recepturami nie zaniedbuj wypoczynku. Jeśli już musisz gdzieś wyjść z domu, weź ze sobą szalik i czapkę, ubierz się szczelnie i ciepło.

Sprawdzone patenty na sprawy gardłowe!

  • Odrobina prawdziwego miodu wymieszana z gorącą herbatą raz dwa załagodzi dolegliwości gardła. Nie bez znaczenia jest tu bakteriobójcze działanie miodu, którego rezultaty płynące ze stosowania zintensyfikujemy dodając do ciepłego naparu sok z cytryny oraz imbir.
  • Skoro już mowa o imbirze… Kłącze owej przyprawy zwalcza wirusy, bakterie, stan zapalny, działa rozgrzewająco i przeciwkaszlowo, dzięki obecności gingeroli. Dzięki ukojeniu stanu zapalnego w nabłonku oskrzeli i ich rozszerzeniu wspomaga odkrztuszanie. Nie musisz go wkrajać do herbaty. Sok z imbiru zastosowany miejscowo przyniesie znaczną ulgę, podobnie jak żucie świeżego plastra, jednak to opcja tylko dla osób, których nie zraża wyrazisty smak.
  • Godna uwagi jest także kurkuma bogata w kurkuminę, która pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. Stanowi odpowiedni dodatek do naparu z miodem lub imbirem. Kurkumę możemy zastosować również przy sporządzaniu soku na bazie pomarańczy, jabłka, 4 marchewek i 2-3 cm kłącza tej przyprawy.
  • Zbawienny wpływ na podrażnienia wykazuje także cynamon, który rozgrzeje i rozprawi się z bakteriami. Z dobrodziejstw tej przyprawy od lat korzystają mieszkańcy Azji. Szczyptę cynamonu możesz dodać do kawy, albo sporządzić rozgrzewającą herbatkę. Torebkę herbaty zalewamy gorącą wodą, a po chwili doprawiamy 6 goździkami, szczyptą cynamonu, 4 plastrami świeżego imbiru, 2 łyżeczkami miodu. Miksturę wieńczymy plasterkiem cytryny i pomarańczy.
  • Nie samymi przyprawami żyje człowiek, dlatego w kuchennym pogotowiu warto mieć nagromadzony zapas kaszy jaglanej, która dostarczy cennych witamin z grupy B i kwasu foliowego, jak również potasu, cynku, miedzi, selenu, żelaza, manganu i magnezu. Tak wyposażona skutecznie podziała na wirusy, grzyby i zredukuje nadmiar wydzieliny powstałej w czasie infekcji oraz stan zapalny. Kubek podprażonej kaszy jaglanej zalewamy wodą w proporcjach 1:2,5. Gotujemy z 2 plastrami imbiru do czasu, aż woda całkowicie się wchłonie. W międzyczasie podsmażamy na patelni mieszając ze sobą rozdrobnione 3 ząbki czosnku wraz ze sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego, czerwonego pieprzu, morską solą, paroma kroplami soku z pomarańczy i połową łyżeczki asofetidy, czyli przyprawy kuchni indyjskiej.  Połącz z odrobiną kurkumy, łyżką oleju kokosowego, skrojonymi 3 śliwkami i nieobraną gruszką. Kaszę przełóż na talerz, dodaj resztę składników, posyp porwanym szpinakiem, bądź jarmużem.
ból gardła gardło podrażnienie gardła co na ból gardła domowe sposoby na ból gardła gardło drapie sposoby na ból gardła
Komentarze
Dodano: 19 Kwiecień 2016
Autor: Adela
Ocena:
Na ból gardła stosuję płukankę z gorzkiej soli albo wody utlenionej z wodą, a dopiero potem łagodząca herbatka z miodem.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach