Metabolizm po 50. roku życia zwalnia. Znacznie szybciej odkłada nam się tkanka tłuszczowa, nawet jeśli codzienna dieta nie uległa modyfikacji. Najkorzystniejsza byłaby rezygnacja z kalorycznych, tłustych dań. Dobrze, żeby cukry proste zostały zastąpione przez wapń, białko oraz fitoestrogeny.
Organizm pań poddawany jest licznym przemianom, czego naturalnym następstwem jest spadek estrogenów. Układ hormonalny ulega rozchwianiu, większość z nas wcześnie zaczyna odczuwać rosnące niezadowolenie z własnego wyglądu. Już utrata 1/10 wagi korzystnie odbije się na wadze i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia i kręgosłupa.
Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak zapobiec powiększeniu obwodu talii, a w konsekwencji podbudować pewność siebie.
Jak komponować zdrowo zbilansowane posiłki?
Jak dbać o szczupłą sylwetkę?
Zdrowo zbilansowana dieta
- Kobiety po pięćdziesiątce narażone są na osteoporozę, dlatego nie zaleca się ograniczać grup pokarmów. Dopilnuj by w jadłospisie nie zabrakło witaminy D, ani wapnia, który przyswoisz wraz z mlekiem, jogurtem (unikaj produktów pełnotłustych). Korzyści dla organizmu możesz czerpać także z warzyw.
- Ponadto produkty fermentowane, takie jak jogurt, albo kefir bogate są w probiotyczne bakterie.
- Fitoestrogeny są związkami roślinnymi, działającymi w sposób zbliżony do estrogenu. Izoflawony i ligniany przeciwdziałają dolegliwościom, które mogą pojawić się w okresie menopauzy. Pomogą na zimne poty, rozdrażnienie i problemy ze snem, poprawią samopoczucie. Te pierwsze dostarczymy wraz z soczewicą, fasolą, grochem i soją, natomiast ligniany poprzez siemię lniane, ziarna słonecznika oraz gruszki. Skutki ze stosowania fitoestrogenów porównywalne są z hormonalną terapią zastępczą.
- Istotne dla zapobiegania przedwczesnemu starzeniu i nowotworom są przeciwutleniacze, do których prócz flawonoidów zaliczają się witaminy A, C i E.
- Wyeliminuj ciastka i batony, które składają się z cukrów prostych. Mimo iż stanowią kaloryczną przekąskę, szybko wywołają uczucie głodu i są bezwartościowe.
- Kiełbasę i wędliny zastąp chudym mięsem. Szczególnie wskazane jest mięso z indyka, które zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka.
- Sięgaj po ryby morskie, które bogate są w cenne kwasy omega-3.
- Białko możesz uzupełnić, dzięki pieczywie z pełnego przemiału, spożywaniem kasz i ryżu brązowego.
- Głodówki, diety kilkuskładnikowe i wszelkiego rodzaju diety cud, po których na krótki czas odnotujesz spadek wagi, narażą cię na efekt jo-jo i spadek tempa metabolizmu.
- Wraz z codzienną dietą spożywaj świeże, bądź gotowane warzywa, soki pomidorowe.
- Ogranicz objętość posiłków, najlepiej jedz regularnie 4-5 w ciągu dnia. Żaden z nich nie powinien stanowić fast food.
- Znajdź czas na codzienną aktywność dostosowaną do stanu zdrowia. Ciężko dopatrzeć się przeciwwskazań odnośnie spaceru czy nordic walkingu.
- Powstrzymaj się od słodkich ostrych przekąsek między posiłkami. Na seans filmowy przed telewizorem przygotuj sobie warzywa, np. pokrojoną w słupki marchewkę.
Co o tym sądzisz?