35 121 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 697 produktów w 199 kategoriach

Podobne produkty

Fasolka szparagowa - samo zdrowie!

Fasolka szparagowa - samo zdrowie!Fasolka szparagowa - samo zdrowie!

Fasolka szparagowa z założenia miała być odmianą szparagów dla ludzi ubogich. Nie straciła przez to w stosunku do tego warzywa nic ze swych właściwości, ponadto podbiła serca wielu smakoszy przez wzgląd na swój smak.

Fasolkę szparagową śmiało możemy zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw. Na korzyść przemawia także jej niska wartość kaloryczna. Poznaj powody, dla których jeszcze warto cieszyć się jej smakiem!

  • Jakie właściwości ma fasolka szparagowa?

  • Jakie witaminy zawiera fasolka szparagowa?

Bogactwo substancji odżywczych

Wraz ze 100 g fasolki szparagowej, dostarczymy tylko 27 kcal i 0,2 g tłuszczu, za to 3,4 g błonnika. W tej porcji przyswoimy 2,4 g białka oraz 3,7 g węglowodanów przyswajalnych. Minerały, jak żelazo, potas i magnez, ale też witaminy A, C, K, ryboflawina, tiamina i kwas foliowy, wywierają niebotyczny wpływ na nasze zdrowie i witalność.

Fasolka szparagowa dla płodności

Naukowcy z Harvardu są zdania, iż spożywanie produktów roślinnych bogatych w żelazo sprzyja płodności pań w wieku rozrodczym. Jeśli do codziennej diety wprowadzą one kubek fasolki szparagowej, poziom żelaza wzrośnie o 6 proc., ponadto kwas foliowy, który odgrywa równie ważną rolę - aż o 10 proc. To właśnie kwas foliowy wspomaga organizm kobiet w okresie ciąży, a także pozwala uchronić dziecko przed wystąpieniem wad cewy moczowej.

Aglutynina oraz witamina C

Ponieważ fasolka szparagowa jest bogata w aglutyninę, wspomaga tworzenie układu immunologicznego, który dodatkowo wzmacnia witamina C.

Dla układu nerwowego

Wróćmy jeszcze raz do działania kwasu foliowego. Zapobiega on depresji, ponieważ ogranicza homocysteinę, która utrudnia dotarcie do mózgu ważnych dla niego składników odżywczych. Nie bez znaczenia także dla naszego samopoczucia i apetytu czy snu ma odcięcie drogi serotoninie, dopaminie oraz noradrenalinie.

Fasolka szparagowa a zapobieganie nowotworom

Chlorofil powstrzymuje efekt karcerogenny związany m.in. z obróbką mięs w wysokich temperaturach. Ponadto zawiera również flawonoidy będące przeciwutleniaczami, które odpowiadają za obronę naszego organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Doskonała dla diabetyków

Fasolka stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób obarczonych jeszcze jedną z chorób cywilizacyjnych, mianowicie cukrzycą. Tę prawidłowość zawdzięcza niskiemu indeksowi glikemicznemu IG 15, jak również proteinom, które normalizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie potrzebujemy dużych ilości insuliny do jego przetworzenia.

Wsparcie dla układu krążenia

Dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi i przeciwdziałanie udarom mózgu wykazują obecne w fasolce szparagowej ryboflawina, witamina B6, kwas foliowy, magnez, potas i antyoksydanty. Kolejną korzyścią z regularnego spożywania fasolki jest ta, iż zmniejsza poziom cholesterolu, dlatego chroni przed zawałami serca i miażdżycą.

 

fasolka szparagowa czy fasolka szparagowa zapobiega nowotworom dieta antyrakowa żywność przeciwnowotworowa fasolka szparagowa wartości odżywcze fasolka szparagowa a zdrowie
Komentarze
Dodano: 29 Czerwiec 2016
Autor: Suzana
Ocena:
Wczoraj jadłam fasolkę szparagową na obiad, zgadzam się pycha i samo zdrowie!
Odpowiedź
Dodano: 22 Czerwiec 2016
Autor: Hania
Ocena:
zbliża się sezon na fasolkę szparagową dobrze wiedzieć że jest tak zdrowa a ja tak bardzo ja lubię.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 121 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 697 produktów w 199 kategoriach