33 215 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 197 produktów w 199 kategoriach

Ekstrakt z dyni i ekstrakt z tataraku zwyczajnego, poznaj ich zastosowania w kosmetyce

Ekstrakt z dyni i ekstrakt z tataraku zwyczajnego, poznaj ich zastosowania w kosmetyceEkstrakt z dyni i ekstrakt z tataraku zwyczajnego, poznaj ich zastosowania w kosmetyce

Szukając coraz to nowszych kosmetyków, które będą zbawiennie wpływały na stan naszej skóry, warto na chwilę zatrzymać się przy tych wykorzystujących ekstrakt z tataraku zwyczajnego i ekstrakt z dyni. Oba te składniki mają świetny wpływ na skórę naszego ciała, napinając ją, niwelując zmarszczki, poprawiając jej koloryt. W jaki sposób jeszcze oddziałują na skórę?

  • Co to jest tatarak zwyczajny?

  • Jakie właściwości ma tatarak?

Tatarak zwyczajny: co to za roślina?

Jest to często występujących na terenie Ameryki Północnej i Azji gatunek rośliny. Tatarak zwyczajny jest byliną, która została zawleczona przez człowieka również na inne kontynenty. W Europe pojawił się najprawdopodobniej w XVI wieku. W Polsce jest to obecnie roślina niezwykle popularna, rosnąca bardzo gęsto.

Tatarak zwyczajny ma wiele właściwości. Wykorzystywany jest, jako roślina jadalna, dająca olej, oraz lecznicza i kosmetyczna.

Tatarak zwyczajny w kosmetyce

  • Przede wszystkim olejek otrzymywany z tataraku zwyczajnego wykorzystywany jest do produkcji aromatycznych perfum. Sam olejek nie ma olśniewającego zapachu, ale dobrze zapachy przenosi, dlatego można go wykorzystywać, jako utrwalacz zapachu;
  • Wykorzystanie ekstraktu z tataraku zwyczajnego do kąpieli pozwoli za to na przekrwienie skóry, co spowoduje usunięcie z niej szkodliwych produktów przemiany materii;
  • Ekstrakt z tataraku zwyczajnego ma również działanie rozjaśniające włosy (koloryzacja włosów jest jednak niewielka). Przeciwdziała również powstawaniu chorób skóry głowy, w tym łupieżu i łojotokowi;
  • Ekstrakt z tataraku oczyszcza skórę, działa pielęgnująco;
  • Ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Ekstrakt z dyni: jakie jemu przypisuje się działanie?

Ekstrakt z dyni wykorzystywany jest w kosmetyce rzadziej niż ekstrakt z tataraku. Właściwości tych dwóch substancji są jednak podobne. Ekstraktem z dyni nazywa się elastonyl. Ma on szczególne zastosowanie w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry ciała i twarzy.

Ekstrakt  z dyni w kosmetyce i jego cechy

  • Ekstrakt z dyni chroni włókna kolagenowe w skórze. Jest szczególnie polecany do stosowania na skórę twarzy, szyi i dekoltu;
  • Elastonyl ogranicza w swoim działaniu przede wszystkim funkcje „złych” enzymów, które niszczą włókna kolagenowe skóry i włókna elastyny;
  • Ekstrakt z dyni, oprócz powyższego działania hamującego, działa również pobudzająco na syntezę powyższych składników: włókna elastyny i kolagenu. Przywraca skórze zdolność do odnowy komórkowej;
  • Ekstrakt z dyni poprawia również mikrokrążenie.

Oba składniki, zarówno ekstrakt z tataraku zwyczajnego, jak i ekstrakt z dyni, dostępne są w wielu aptekach. Można je z powodzeniem wykorzystywać do produkcji swoich własnych, naturalnych, domowych kosmetyków. Polecamy!

 

łupież zmarszczki przeciwzmaszczkowe ekstrakt z dyni
Komentarze
Dodano: 05 Wrzesień 2016
Autor: Ewcia
Ocena:
Miałam jakiś krem do twarzy z ekstraktem z dyni i sprawdzał się dość dobrze z tego, co pamiętam.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 215 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 197 produktów w 199 kategoriach