33 107 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 153 produktów w 199 kategoriach

Dynia nie tylko na halloween. Odkryj jej wspaniałe właściwości!

Dynia nie tylko na halloween. Odkryj jej wspaniałe właściwości!Dynia nie tylko na halloween. Odkryj jej wspaniałe właściwości!

Dynię można jeść na surowo lub gotowaną. Do spożycia nadają się zarówno jej pestki, jak i miąższ. Pierwsze jemy bezpośrednio, po wyłuskaniu, z miąższu najczęściej robi się sałatki, surówki, farsze. Można też ugotować z niego zupę lub użyć jako dodatek do ciast, placków, czy zapiekanek. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, jak wiele dobrego jedzenie dyni czyni dla naszego organizmu.

  • Jakie właściwości ma dynia?

  • Czy dynia poprawia wzrok?

Dynia to prawdziwa jesienna skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E,T, składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk, fosfor, potas, sód oraz cukry, białka, tłuszcze, kwas foliowy, błonnik, pektyny. Sprawdź zatem, jakie ma właściwości prozdrowotne, a zobaczysz, że zapragniesz ją częściej umieszczać w swoim jadłospisie.

  1. Obniża ciśnienie tętnicze krwi
    Pestki dyni zawierają dużo potasu, a mało sodu. Mają właściwości moczopędne, dzięki czemu przeciwdziałają zatrzymywaniu się wody w organizmie. Są w stanie zmniejszać, a nawet likwidować obrzęki. Ich jedzenie zaleca się więc m. in. osobom cierpiących na nadciśnienie.
  2. Wspomaga serce i układ krążenia
    W pestkach dyni około 30-40% to olej, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hamują one odkładanie się w tkankach złogów złego cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy, chorobom serca i krwioobiegu.
  3. Poprawia wzrok
    Dzięki obecności beta- karotenu, dynia dobroczynnie wpływa na nasze oczy, przeciwdziałając tzw. kurzej ślepocie. Zaleca się jej spożywanie osobom o słabszym wzroku, a także długo pracującym przy komputerze lub często oglądającym telewizję.
  4. Odkwasza organizm
    Wapń, potas i magnez działają tak, iż przywracają równowagę kwasowo – zasadową naszemu organizmowi. Stan zakwaszania natomiast jest przyczyną bóli głowy, niestrawności, kłopotów z przemianą materii, trądziku oraz sprzyja miażdżycy i reumatyzmowi.
  5. Wspomaga proces odchudzania
    Miąższ dyni jest niskokaloryczny i szybko daje uczucie sytości. To świetna przekąska dla tych, którzy dbają o linię i liczą kalorie. Dynia dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i hamującego proces przyswajania tłuszczów. Poza tym usprawnia przemianę materii.
  6. Jest dobra dla skóry
    Pozytywnie działa na kondycję skóry. Dzięki witaminie A działa kojąco na podrażnienia i uelastycznia naskórek. Witamina C ma zaś właściwości regenerujące. Naturalne enzymy zawarte w dyni lekko złuszczają martwy naskórek, zapoczątkowując proces odbudowy nowego, zdrowego.
  7. Przeciwdziała trądzikowi
    Witaminy E i T oraz cynk odblokowują pory oraz zmniejszą wydzielanie sebum, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu pryszczy i nieestetycznych zaskórników.
  8. Działa odrobaczająco
    Substancja o nazwie kukurbitacyna, zawarta w dyni działa przeciwpasożytniczo, zwalczając tasiemce, owsiki, glisty ludzkie czy lamblie. Co ważne, jej lecznicze działanie dotyczy jedynie świeżych nasion warzywa.
właściwości dyni działanie zdrowotne dyni dynia na zdrowie po co jeść dynię dynia a zdrowie
Komentarze
Dodano: 23 Wrzesień 2015
Autor: Dyniek
Ocena:
Ale trafiliśćie, a dziś google jest napisane dyniami.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 107 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 153 produktów w 199 kategoriach