Trzeszczenie słyszane w kolanach niekoniecznie wiąże się ze zmianami o charakterze zwyrodnieniowym, które miałyby być umiejscowione w stawie rzepkowo-udowym. Niekiedy ma ono związek ze złym ustawieniem osi kończyny dolnej, bądź urazem, czy źle skomponowaną dietą, która może nie zapewniać nam wszystkich substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania stawów.
Kliknięcia w kolanach występować mogą u każdego z nas, zarówno u osób zmagających się z nadwagą, jak i ponadprzeciętnie wysportowanych. Jest to dolegliwość ujawniająca się u pacjentów w różnym wieku, a nie wyłącznie u osób starszych, jak niekiedy się uważa.
Co na trzeszczące kolana?
Co na ból stawów?
Najczęstsze przyczyny trzeszczenia w kolanach
Chrząstka stawowa odpowiada za amortyzację i osłonę kości stawu przed niepożądanymi otarciami względem siebie. O ile możemy z całkowitą pewnością wykluczyć urazy mechaniczne za przyczynę trzeszczenia chrząstki stawu rzepkowo-udowego posądzać możemy takie czynniki jak:
- wady anatomiczne stawów,
- otyłość,
- niedobór ruchu,
- zaawansowany wiek – zużycie chrząstki,
- braki substancji mineralnych i witamin.
Chrondromalacja, a właściwie rozmiękanie chrząstki może stać się przyczyną jej uszkodzenia. Po stronie przyczyn tego schorzenia plasują się urazy, zaburzenia osi kończyny oraz wysoki wzrost. Z racji tego, że chrząstka nie posiada unerwienia, ból nie daje o sobie znać, dopóki nie odezwie się trzeszczenie wywołane tarciem kości.
Sposoby leczenia oraz dieta na trzeszczenie stawów
Nie jest niespodzianką, iż nieleczone trzeszczenie stawów kolanowych może doprowadzić do uporczywego bólu, z którym współwystępuje sztywność stawów. Aby temu procesowi zapobiec powinniśmy zdecydować się na sporty, które nie obciążą, a pozwolą wzmocnić stawy. Godna uwagi jest gimnastyka i pływanie. Z czasem, gdy stawy staną się mocniejsze możemy zdecydować się na jogging, bądź jazdę rowerową. Jeśli jednak zwyrodnienie przybiera na sile niezbędne zwykle okazują się ćwiczenia redresyjne oraz fizjoterapia. Dodatkową korzyścią z ćwiczeń jest zachowanie szczupłej sylwetki, co również uchroni stawy kolanowe przed nadmiernym przeciążeniem i usprawni przepływ krwi.
Dieta osoby narażonej na dolegliwości stawowe powinna obfitować w chondroitynę, kolagen, glukozaminy, białko, bioflawonoidy, wapń oraz witaminę B, C i D. W menu musimy zawrzeć nabiał, ryby, rośliny strączkowe, kiełki, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, cytrusy, cebulę, czosnek i oliwę z oliwek. Starajmy się spożywać umiarkowane porcje tłuszczu i cukrów, nie przejadajmy się.
Co o tym sądzisz?