Pokrzywa to niezwykle cenny surowiec zielarski, choć jednocześnie bardzo niedoceniany. Większość osób uznaje ją za chwast, a tak naprawdę to jedna z najlepiej wpływających na zdrowie roślin. Dowodem na to jest fakt, że nasze babcie bardzo często stosowały ją jako sposób na różne dolegliwości. Dowiedz się, jak działa pokrzywa i jak zrobić z niej zdrowotny napar.
Skąd zdobyć ziele pokrzywy? Najlepiej samodzielnie zebrać albo kupić ususzone ziele pokrzywy, ponieważ herbatki w saszetkach nie zawsze są dobrej jakości. Jej główne właściwości to działanie oczyszczające, odtruwające i wzmacniające organizm. Co więcej, nasza pospolita pokrzywa należy do grona jednego z niewielu ziół, które mają zdolności czyszczące krew.
Jak zrobić napar z pokrzywy?
Czy picie naparu z pokrzywy jest zdrowe?
Zewnętrznie, w polskiej medycynie ludowej stosowano ją w formie okładów przy kolkach, paraliżu, na rany, stłuczenia i wrzody. Jako lek przyjmowany wewnętrznie (jako napar lub wywar) służyła w celach niwelowania gorączki, kokluszu, kurczów, astmy, chorób żołądka, jako pomoc przy trudnych i skomplikowanych porodach.
Niektóre potwierdzone naukowo właściwości pokrzywy:
- Zwiększa wydalanie szkodliwych substancji i produktów przemiany materii z organizmu.
- Wzmacnia i odżywia organizm, ponieważ jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Ma w swoim składzie fosfor, żelazo, wapń, witaminę K, beta-karoten, siarkę, sód, jod, wiązki garbnikowe, aminowe, kwas organiczny i kwas organiczny, olejki eteryczne, fitosterole i wiele wiele innych cennych składników.
- Pomaga na problemy z cerą, włosy i paznokcie – oczywiście po długotrwałym stosowaniu, najlepiej w połączeniu ze skrzypem polnym.
- Zawiera serotoninę, która poprawia nasz nastrój.
- Reguluje metabolizm.
- Działa moczopędnie.
- Zaleca się ją przy leczeniu artretyzmu, biegunkach, nieżycie jelit.
- Ma działanie krwiotwórcze, podobnie jak żelazo, dlatego sprawdzi się przy leczeniu anemii.
Jak przyrządzić sok i napar z pokrzywy?
Choć można kupić gotowy sok z pokrzywy i ekspresowe herbatki, najlepsza będzie wersja przyrządzona samodzielnie.
Sok z pokrzywy:
- Zebrane samodzielnie listki możemy ususzyć lub użyć świeżych. Listki, które są świeże blendujemy albo wrzucamy do sokowirówki po uprzednim sparzeniu ich przegotowaną wodą.
- Otrzymany sok rozcieńczamy następnie wodą, w ilościach pół na pół.
- Sok stosujemy do przemywania skóry przy schorzeniach takich jak ropnie czy trądzik, możemy płukać nim jamę ustną lub gardło.
Herbata z pokrzywy:
- Herbatkę pijemy 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
- Napar sporządzamy z dwóch łyżek suszonych liści.
- Zalewamy je szklanką wrzątku, po kilku minutach przecedzamy.
Co o tym sądzisz?