Chociaż dynia kojarzy się głównie z amerykańskim świętem Halloween, to warto sięgnąć po nią nie tylko w celach ozdobnych. Jej właściwości odżywcze i bogactwo istotnych dla organizmu składników mogą mieć świetny wpływ na nasze zdrowie. Jej pestki pomagają miedzy innymi w pozbyciu się pasożytów i odrobaczaniu organizmu, zaś miąższ to źródło witamin, cynku oraz niewielu kalorii, co czyni ją idealną opcją dla osób dbających o linię. To tylko niektóre z jej właściwości. Dlatego, gdy trwa sezon na dynię, koniecznie wypróbuj ją w różnego rodzaju potrawach!
Warto wiedzieć, że im bardziej intensywny kolor miąższy dyni, tym więcej wartościowych składników. Dynie posiadają szereg witamin: B1, B2, C, A, PP, a także beta-karoten i wiele minerałów: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo. Znajdziemy w nich również witaminę E, nazywaną witaminą młodości, ponieważ usprawnia usuwanie wolnych rodników z organizmu (powodujących jego starzenie się), a także utrzymuje jej odpowiednie nawilżenie. Obecność beta-karotenu sprawia, że przekształca się on w witaminę A, która jak wiadomo chroni przed wadami wzroku, nowotworami i rozwojem krzywicy u najmłodszych.
Czy dynia jest zdrowa?
Na co wpływa dynia?
Sposób na problemy zdrowotne. Na co pomoże dynia?
- Na cukrzycę – obecna w miąższu tej rośliny substancja z powodzeniem zastępuje insulinę. Reguluje jej aktywność, więc tym samym obniża poziom cukru we krwi i wolnych rodników tlenowych. Chodzi tutaj jednak o spożywanie ekstraktu z miąższu w dyni figolistnej, gdyż dynia sama w sobie ma wysoki indeks glikemiczny (75) i nie będzie wskazana dla osób chorych na cukrzycę.
- Na serce – obecny w niej beta-karoten to sposób na problemy z nadciśnieniem tętniczym i sercem. Działa on obniżająco na poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie zapobiega odkładaniu się złogów i powstawaniu miażdżycy. W dodatku wpływa regulująco na ciśnienie tętnicze. Jest doskonałym warzywem przy profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
- Na profilaktykę przeciwnowotworową – wspomniany powyżej beta-karoten to również silny przeciwutleniacz, czyli antyoksydant likwidujący wolne rodniki w organizmie. Hamuje on procesy utleniania i dzięki temu zapobiega powstawaniu nowotworów. Według naukowców, regularne jedzenie potraw w dyni obniża ryzyko pojawiania się nowotworu płuc, piersi, jelita grubego i żołądka.
- Na pasożyty – tutaj pomogą pestki dyni, które posiadają w składzie cenną substancję chroniącą przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. Właśnie dlatego dynia ma właściwości przeciwpasożytnicze i można stosować ją jako naturalny sposób na robaki. Najwięcej cennej substancji znajduje się w świeżych pestkach, o które najłatwiej jest w sezonie jesiennym.
- Na dobry wzrok – ponownie ogromną rolę odgrywa tu beta-karoten oraz witamina A. Gwarantują one właściwe działanie zmysłu wzroku głównie o zmierzchu, gdyż beta-karoten pełni rolę składnika barwnika obecnego w siatkówce oka. Udowodniono także, że spożycie tego składnika może działać na objawy zaćmy, zespołu suchego oka i zwyrodnienie plamki żółtej.
- Na utratę wagi i zakwaszenie – to warzywo jest bardzo pomocne przy odchudzaniu. Posiada cenny błonnik pokarmowy oraz mało kalorii, a także odkwasza organizm i usuwa z niego szkodliwe toksyny.
- Na męskie problemy – jest sposobem także na problemy z potencją. Regularne spożywanie pestek z dyni przez mężczyzn usprawnia ich funkcje seksualne, poprawia jakość nasienia (zwiększa płodność), a także pomaga na schorzenia prostaty – zapobiega rakowi prostaty i zmniejsza ją, gdy jest powiększona.
Co o tym sądzisz?