Przy zdrowej cerze spoglądamy w lusterko z przyjemnością. Przesuszenia, trądzik i błyszczenie cery, potrafią nieźle zmącić samoocenę i pewność siebie. Na szczęście problemy te możesz powstrzymać modyfikując dietę!
Marchewka dla skóry przesuszonej, ryby dla osób dotkniętych trądzikiem... Które produkty mają wpływ na wygląd Twojej cery?
Walka z odwodnieniem
Czy jedzenie wpływa na cerę?
Co to jest skóra atopowa?
Sucha skóra bardzo często wynika z odwodnienia organizmu. Nasze zapotrzebowanie na wodę zmienia się zależnie od charakteru i miejsca pracy. Jeśli pracujemy w klimatyzowanym pomieszczeniu, sześć szklanek wody dziennie to zdecydowanie za mało. Wprowadź nawyk, który pozwoli ustrzec cię przed nadmiernym wysuszeniem skóry już od początku dnia, mianowicie przed poranną kawą wypij szklankę wody. Do pracy zabierz soczyste owoce, bądź warzywa. Wspaniale, jeśli wybierzesz te o dużej zawartości witaminy A, przeciwdziałającej rogowaceniu naskórka. Bogate w nią są morele, marchew oraz pomidory. Najlepsze są spożywane na surowo, gdyż poza działaniem nawadniającym organizm, dostarczą antyoksydantów, które uchronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się.
Dieta mieszkańców Kitava dla osób z trądzikiem
Interesujące są spostrzeżenia naukowców, którzy przeprowadzili badania w wielu populacjach. Mianowicie u mieszkańców Kitava w Popui-Nowej Gwinei, nie znaleziono, choćby pojedynczego przypadku trądziku. Dieta zamieszkałego tam społeczeństwa obfituje w ryby, owoce, a także orzechy kokosowe.
Żywienie w krajach zachodnich wygląda nieco inaczej. Spożywa się za wiele żywności zawierającej kwasy tłuszczowe omega-6, w stosunku do kwasów omega-3, produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Osoby z problemami dermatologicznymi powinny wprowadzić do diety produkty pełne witamin i antyutleniaczy, wyeliminować fast foody, słodycze, wysoko przetworzoną żywność i słodzone napoje, winne nasileniom trądziku. Zaleca się spożywać razowe pieczywo, zamiast białego, a także wprowadzić do codziennej diety kasze, ciemny ryż, które z uwagi na dużą zawartość błonnika, ułatwiają pozbywanie się szkodliwych subsancji z organizmu.
Pamiętajmy, że przykrym zmianom skórnym nie jest winne kakao w czekoladzie, a cukier i tłuszcz w niej obecny. Dlatego przy zastosowaniu zbilansowanej diety, nawet osoby posiadając skórę tłustą i trądzikową, wciąż mogą pozwolić sobie na odrobinę gorzkiej czekolady.
Skóra atopowa
Atopowe zapalenie skóry, często rozwija się wśród osób obarczonych alergiami pokarmowymi. Niekiedy zauważamy pozorną poprawę, mamy wrażenie, iz - jak to przyjęło się potocznie mówić - wyrośliśmy z alrgii pokarmowych, tymczasem rozwija się alergia powierzchniopochodna. Szczególnie na AZS narażone są osoby z alergiami na pszenicę, orzeszki ziemne, mleko, jajka czy drób. Samo wykluczenie wszystkich tych produktów nie zdziała dla nas zbyt wiele dobrego, konieczne jest wskazanie czynnika alergennego. Każdy wykluczony z diety produkt, powinien być zastąpiony produktem o wymiernych wartościach, co pozwoli uniknąć schorzeń wywołanych przez braki składników odżywczych, dlatego warto zasięgnąć opinii dietetyka.
Co o tym sądzisz?