Problemy z bolącymi stawami nierzadko mają podłoże alergiczne. Niektóre ze składników pokarmowych mogą negatywnie wpływać na kondycję stawów przyczyniając się do powstawania schorzeń reumatoidalnych. Dlatego też w leczeniu tego typu schorzeń należy zastosować odpowiednio skomponowaną dietę obok leczenia farmakologicznego.
Dieta wegańska
Wśród zalecanych diet pomocnych w walce ze schorzeniami stawów, jest dieta wegańska bogata w warzywa i owoce. Wśród nich: brokuły, ogórki, por, pietruszka, seler, buraki, kiełki, kapusta, marchewka, truskawki, cytrusy, jagody, owoce dzikiej róży. Są one bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna w produkcji kolagenu. Buduje on z kolei chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i jest odpowiedzialny za kondycję ścięgien i stawów. Ponadto owoce i warzywa dostarczają organizmowi antyoksydanty zapobiegające powstawaniu stanów zapalnych.
Co jeść przy chorych stawach?
Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Ryby
Dieta wegańska powinna być wzbogacona tłustymi rybami morskimi: halibutem, makrelą, tuńczykiem, śledziami, flądrą, sardynkami. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ruchomość stawów oraz biorą udział w wytwarzaniu hormonu tkankowego łagodzącego stany zapalne. Ryby dostarczają również witaminę D ułatwiającą przyswajanie wapnia oraz działającą przeciwzapalnie.
Przyprawy
Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, goździki czy anyż maja silne działanie przeciwzapalne. Pomocne są w zwalczaniu bólu oraz sztywności stawów.
Tłuszcze
Tłuszcze odgrywają bardzo dużą rolę w walce z chorymi stawami. Należy unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które hamują wchłanianie kwasów omega-3. Do zalecanych należą olej lniany oraz rzepakowy. Cenne są orzechy włoskie, sezam oraz migdały ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Z diety powinny natomiast być wyeliminowane olej słonecznikowy, oliwa z oliwek oraz oliwa z pestek winogron. Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które negatywnie wpływają na kondycję stawów.
Nabiał
Nabiał jest naturalnym źródłem białka, budulca dla chrząstki. Jest ono cenniejsze nawet od białka pochodzenia mięsnego lub zbożowego. Każdego dnia należy zjeść 3-4 łyżki twarogu i wypić dodatkowo szklankę mleka, jogurtu lub kefiru.
Zboża i rośliny strączkowe
Pieczywo pełnoziarniste oraz razowe, makarony razowe, niełuskany ryż, otręby i warzywa strączkowe są bogatym źródłem błonnika, który pozwala pozbyć się nadwagi obciążającej stawy. Ponadto zawierają one witaminy z grypy B, które łagodzą objawy stresu. Stres z kolei może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej.
Skomponowana dieta dla osób zmagających się z bólami stawów powinna być bogata w składniki wymienione powyżej. Ważne jest jednocześnie ograniczanie produktów, które mogą zaostrzać stany zapalne: jaj, mięsa, produktów smażonych, nabiału, soli, kawy, alkoholu oraz niektórych warzyw (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany). Wśród produktów niepożądanych należy wymienić również te, które zawierają dużą ilość konserwantów (zupki w proszku, tzw. Chińskie zupki, chipsy z torebek, dania typu Fast food).
Co o tym sądzisz?