Osoby z grupą krwi B mają bardzo silny oraz odporny na infekcje układ odpornościowy. Ryzyko wystąpienia u nich raka, choroby serca lub cukrzycy jest znikome. Grupa krwi B jako jedyna dopuszcza dietę zróżnicowaną, która dopuszcza zarówno warzywa, owoce jak też mięsa, ryby oraz wszelki nabiał.
Co jeść z grupą krwi B?
Czego nie jeść przy grupie krwi B?
Stosując dietę dopasowaną do naszej grupy krwi możemy:
- pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ organizm będzie wypłukiwał toksyny zgromadzone w tkance tłuszczowej
- zyskać większą odporność
- uodpornić się na tzw. choroby cywilizacyjne
- zapomnieć o dolegliwościach pokarmowych takich jak zaburzenia trawienia czy wolna przemiana materii
Czego nie jeść, aby nie przytyć:
- kukurydza: zakłóca efektywność insuliczną oraz spowalnia metabolizm
- rośliny strączkowe: zaburzają prawidłowe przyswajanie żywności oraz spowalniają metabolizm
- pszenica – zaburza proces trawienny oraz metaboliczny; sprzyja utrzymaniu nadwagi, zapobiega spalaniu tłuszczu
- orzeszki ziemne – zaburzają metabolizm oraz funkcje wątroby
- gryka – zaburza trawienie oraz proces metabolizmu
- siemię sezamu – spowalnia metabolizm
Co jeść, aby schudnąć:
- herbata z lukrecji – zapobiega hipoglikemii
- mięso – wspomaga efektywny metabolizm
- zielone warzywa – wspomagają przemianę materii
- jaja oraz niskotłuszczowe produkty mleczne – pozwalają utrzymać odpowiednie tempo metabolizmu
- wątroba – pomaga uzyskać efektywny metabolizm
Lista zakupów – co wskazane:
Mięso i drób: jagnięcina, dziczyzna, baranina.
Ryby i owoce morza: szczupak, makrela, sardynka, dorsz, halibut.
Owoce: ananasy, papaja, śliwki, banany, winogrona, żurawina.
Warzywa: bakłażany, brukselka, buraki, kalafior, marchew, papryka, brokuły, kapusta biała oraz czerwona, pietruszka.
Nabiał: ser feta, chude mleko, jogurt, mozzarella, kefir, jaja.
Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, owsianka, pieczywo typu Wasa, ryż dmuchany, pieczywo ryżowe.
Tłuszcze: oliwa z oliwek.
Przyprawy: chrzan, imbir, pieprz, curry, pietruszka.
Używki: zielona herbata.
Tego nie kupuj!
Mięso i wędliny: gęś, kaczka, wieprzowina, kurczak.
Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański.
Ryby i owoce morza: ostrygi, krewetki, małże, węgorz, kraby.
Tłuszcze: olej słonecznikowy oraz kukurydziany.
Owoce: kokos, rabarbar.
Warzywa: dynia, kukurydza, rzodkiewki, pomidory, oliwki, ciecierzyca, soczewica.
Produkty zbożowe: kasza jęczmienna i gryczana, płatki kukurydziane, wielozbożowe, pieczywo pszenne, żytnie i wieloziarniste, dziki ryż.
Przyprawy: cynamon, pieprz czarny, syrop kukurydziany, żelatyna.
Używki: coca-cola, napoje gazowane, woda sodowa, likiery destylowane.
Oprócz produktów wymienionych powyżej, które są zalecane oraz niewskazane, jest wiele produktów obojętnych. Jest to bardzo duża grupa owoców, warzyw oraz przypraw, które można śmiało używać, bez obawy, że będą one miały negatywny wpływ na nasze zdrowie i pracę organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie mają one również pozytywnego wpływu na metabolizm, dlatego wskazane jest stosowanie w dużej przewadze produktów zalecanych niż obojętnych. Po te drugie możemy sięgać okazyjnie.
Co o tym sądzisz?