Dieta w niedoczynności tarczycy pomaga złagodzić przykre dolegliwości. Choroba objawia się w różnorodny sposób i często stwarza problemy diagnostyczne. Najczęściej pacjenci skarżą się na nadwagę, zmęczenie, problemy skórne i trudności w skupieniu uwagi. Uważa się, że symptomy wywołuje niewystarczająca ilość hormonów tarczycy, dlatego należy uzupełniać je farmakologicznie. Jadłospis powinien uzupełniać niedobory jodu.
„Niepozorna” tarczyca – czym jest niedoczynność tarczycy?
W niedoczynności tarczycy dochodzi do rozregulowania metabolizmu – w rezultacie masa ciała szybko się zwiększa. Dieta staje się więc koniecznością. Tarczyca jest niedużym gruczołem, który znajduje się na wysokości krtani i pełni wiele ważnych ról w organizmie. Jego główne zadanie polega na wydzielaniu hormonów niezbędnych do prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych: trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), a także kalcytoniny, która wywiera wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową. Sprawne działanie hormonów tarczycy w dużym stopniu zależy od jodu. Dieta na niedoczynność tarczycy powinna uwzględniać więc jod, a także białko.
Jaka jest rola tarczycy w organizmie?
Co jeść przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy objawia się szybkim przybieraniem na wadze, bladą, suchą skórą, problemami z koncentracją oraz uczuciem ociężałości i zimna. Pacjenci cierpią też z powodu sztywności mięśni, bólu stawów, męczliwości, ospałości i płytkiego oddechu. U wielu chorych rozwija się obrzęk szyi, włosy są łamliwe i mają skłonność do wypadania, przerzedzają się brwi, czasem rzęsy. Poza tym nastrój często jest obniżony, ruchy spowolnione, a organizm zatrzymuje nadmiar wody.
Niedoczynność tarczycy – jakie produkty uwzględniać w diecie?
Dieta w niedoczynności tarczycy powinna obejmować produkty bogate w jod i białko. Co ciekawe, cenny pierwiastek można dostarczać organizmowi nie tylko z pożywieniem – ale również drogą wziewną. Dlatego wakacje nad morzem to trafny wybór. Do podstawowych źródeł jodu w pożywieniu zaliczają się owoce morza i ryby morskie, np. dorsz, łosoś, makrela, śledź.
Jod występuje również w nabiale, warzywach, owocach, zbożach – ale w tym wypadku na jego ilość w produktach wpływa zasobność gleby w ten pierwiastek. Niektóre gospodarstwa podają zwierzętom hodowlanym jodowane pasze. W naszym kraju sól spożywczą od lat wzbogaca się w jod, ponadto można zaopatrzyć się w jodowaną wodę.
Należy nadmienić, że niektóre produkty utrudniają przyswajanie jodu, dlatego pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni unikać rzepy, soi, kalafiora, kapusty, brukselki, orzeszków ziemnych i gorczycy.
Jadłospis przy niedoczynności tarczycy
Jak powinien wyglądać jadłospis osób z niedoczynnością tarczycy? Na pierwsze śniadanie można przyrządzać sobie musli, chrupać orzechy, mandarynki, sięgać po jogurt naturalny i sok – np. pomarańczowy, koniecznie świeżo wyciskany.
Na drugie śniadanie warto przygotować kanapkę z chleba pełnoziarnistego i ryby, np. pasty z tuńczyka. Sałatka ze świeżych warzyw i woda mineralna oraz owoc na przekąskę idealnie uzupełnią zdrowy posiłek. Obiad osób z chorobą Hashimoto może uwzględniać mięso – lekka cielęcina duszona z warzywami to dobry wybór. Komponuje się z nią fasolka szparagowa i krem z dyni. Ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału warto podać też na kolację, razem z daniem rybnym (np. rybą po grecku) i wodą mineralną.
Co o tym sądzisz?