Jesień to czas gdy na nasze stoły mogą trafić wyjątkowo cenne dla naszego organizmu owoce i warzywa. Są one nie tylko smaczne, ale dzięki nim możesz wzmocnić organizm, przyspieszyć metabolizm, zaspokoić głód, a w rezultacie skutecznie się odchudzić. Dlaczego dieta musi być wymagająca ciągłych wyrzeczeń? W tym przypadku wcale tak nie musi być. Jedz dary jesieni – śliwki, gruszki, jabłka, żurawinę oraz ziemniaki i brukselkę i czuj się wspaniale…
Co jeść jesienią?
Jakie składniki odżywcze ma gruszka?
Zalety jesiennej diety owocowo – warzywnej
Jedzenie owoców i warzyw zawsze służy naszemu organizmowi, a jeśli jeszcze pomoże schudnąć to doskonała informacja. Jakie owoce i warzywa pozwolą nam oczyścić organizm z toksyn i usprawnić funkcjonowanie jelit, by poprawić trawienie. Jakie dostarczą nam cennych składników takich jak białko i błonnik? Jest ich naprawdę sporo i warto po nie sięgać, szczególnie jesienią gdy są świeże, prosto z drzewa, czy grządki.
Śliwka – zadbaj o jelita
Jeśli się odchudzasz, lub tylko dbasz o linię, śliwka będzie świetnym pomysłem na lekką przekąskę. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i mało kalorii. Pozwoli zaspokoić apetyt i jednocześnie oczyści przewód pokarmowy. Działanie śliwki jest cenne także ze względu na jej działanie przeciwwzdęciowe i przeciwzaparciowe. Śliwki są smaczne w każdej postaci, na surowo, w ciastach, deserach czy suszone. Jedząc suszone zapobiegamy zaparciom, ale będąc na diecie musimy uważać na kalorie, gdyż śliwka suszona zawiera ich więcej niż surowa.
Gruszka – zapomniany owoc jesieni
Soczyste, winne, twarde, czy miękkie są alternatywą na drugie śniadanie. Zawierają pewną liczbę fruktozy, która zapewnia im niski indeks glikemiczny i wspaniały słodkawy smak. Jedząc gruszkę na drugie śniadanie zapewniasz organizmowi stabilny poziom cukru, i przez dłuższy czas czujesz się najedzona. Śliwka to również źródło błonnika poprawiającego trawienie i zapobiegającego wzdęciom.
Jabłko dobre na wszystko
Jabłka są najsmaczniejsze właśnie jesienią, szczególnie gdy są świeżo zerwane z drzewa. Są bogate w pektyny, pozwalające na oczyszczenie organizmu, szczególnie jelit z toksyn. Wpływają tym samym na poprawę trawienia i przyspieszenie metabolizmu. Chcesz schudnąć? Jedz jabłka. Zawierają one bardzo mało kalorii, dzięki temu możesz jeść je do woli.
Żurawina – moc ukryta w malutkich owocach
Żurawina znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na układ moczowy. Ale moc tych niepozornych, cierpko- kwaśnych owoców jest wszechstronna. Zawierają one antyoksydanty,oraz są źródłem cennego błonnika. Żurawina pozwala na oczyszczenie organizmu z nadmiaru substancji szkodliwych. Zawarty w niej kwas ursolowy przyspiesza spalanie i ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. To prosta i smaczna droga do wspaniałej sylwetki.
Dynia – królowa jesieni
Nie wyobrażamy sobie jesieni bez dyni. Jest ona najpopularniejszym ostatnio jesiennym warzywem i ma szerokie zastosowanie i właściwości. Dynia dostarcza naszemu organizmowi witamin A, C, E oraz potas, wapń, cynk i fosfor. Zawiera bardzo mało kalorii i sporo błonnika, dlatego zupa z dyni jest wskazana w czasie odchudzania.
Niedoceniana brukselka
Któż z nas nie pamięta znienawidzonej brukselki ze szkolnej stołówki. Zapomnijmy. Brukselka może skutecznie wspierać odchudzanie i jednocześnie świetnie smakować. Pieczona jedynie z oliwą i solą będzie pomysłowym dodatkiem do obiadu oraz dostarczy błonnika, białka i witaminę K. Pozwoli wyeliminować głód na dłuższy czas.
Co o tym sądzisz?