Zespół jelita drażliwego to jedna z chorób układu pokarmowego, która charakteryzuje się rozrostem bakteryjnym. Objawami są wzdęcia, zaparcia, biegunki, zaburzenia trawienia, upośledzone wchłanianie pokarmów, bóle brzucha. Dieta FODMAP pozwala normalnie funkcjonować osobom z zespołem jelita drażliwego oraz nadmiernym rozrostem flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Poznaj zasady diety FODMAP, listę zakazanych produktów i jej zalety.
Dieta ta została opracowana przez naukowców z Monash University. Jej celem jest poprawa jakości życia pacjentów z nadmiernym rozrostem flory bakteryjnej w jelitach i z zespołem jelita drażliwego. Jej główną zasadą jest niskie spożycie fruktozy, fruktanów, laktozy, sztucznych substancji słodzących i alkoholi polihydroksylowych. Substancje te ulegają łatwej fermentacji oraz mają właściwości osmotyczne, w wyniku których zwiększają ilość wody w świetle jelita.
Co to dieta fodmap?
Na czym polega dieta fodmap?
To właśnie fermentacja tych substancji powoduje wzdęcia, biegunki i bóle brzucha, ponieważ następuje wówczas wzmożona produkcja dwutlenku węgla i metanu.
Zasady diety FODMAP
Składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich unika się produktów bogatych w powyżej opisane, fermentujące pod wpływem bakterii substancje. Ten pierwszy okres trwa od 6 do 8 tygodni. Oczywiście, w zależności od osobistych predyspozycji i stanu zdrowia, niektóre osoby mogą sobie pozwolić na ich niewielkie ilości.
Druga faza trwa znacznie dłużej. Jej powodzenie jest zależne od reakcji organizmu danej osoby na wprowadzane z powrotem produkty. Nowe produkty należy wprowadzać stopniowo, pojedynczo, raz na kilka dni, obserwując swoje reakcje.
Stosowanie takiej diety nie powinno trwać zbyt długo, aby nie doszło do poważnych niedoborów wynikających ze zbyt małej ilości witamin, minerałów i błonnika. Do pierwszej fazy można powracać w sytuacjach, gdy odczuje się pogorszenie objawów schorzenia.
Produkty zakazane
Lista takich produktów jest stale aktualizowana w Internecie, produkty wysokiego FODMAP to takie, które należy ograniczać albo ich unikać. Na liście znajdują się grupy produktów mlecznych i zbożowych, duże ilości warzyw i owoców. Choć niektóre produkty są w tabeli określone jako dozwolone, to trzeba brać pod uwagę indywidualne predyspozycje – każdy organizm może reagować inaczej.
- Produkty zbożowe – zawierające żyto i pszenicę, czyli makarony, mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe, otręby, krakersy, tortille, suchary, ciasta, ciastka,
- Warzywa – należy ograniczać szparagi, por, groch, dymkę, cebulę, czosnek, karczochy, topinambur, bób, kapustę, kalafior, awokado, fasole, buraka, brukselkę, soczewicę, por, groch, soję, koper, zieloną paprykę.
- Prebiotyki – oligofruktoza, FOS, inulina, fruktooligosacharydy.
- Owoce – arbuz, jabłka, śliwki, morele, jeżyny, liczi, nektarynki, gruszki, wiśnie, brzoskwinie.
- Produkty mleczne – w tym mleko krowie, kozie, lody, śmietana, sery twarogowe, jogurty,
- Słodycze i środki słodzące,
- Napoje – słodzone fruktozą, syropem glukozowo-fruktozowym, słodzikami, soki z owoców, piwo, słodkie wina.
Co o tym sądzisz?