Ten sposób odchudzania jest jednym z najbardziej popularnych, ponieważ pozwala na zrzucenie kilogramów w krótkim czasie. Czy aby na pewno jest bezpieczny i kto nie powinien go stosować?Głównym założeniem diety białkowej jest pobudzenie organizmu do odchudzania poprzez przekierowanie metabolizmu na inne tory: w tego rodzaju diecie, wprowadza się ciało w ketozę, czyli stan, w którym wykorzystuje ono ciała ketonowe jako źródło energii.
Najbardziej znana z tej kategorii jest dieta Dukana, jednak można znaleźć różne (poniekąd zdrowsze) wersje diet białkowych, które mają mniejszy nacisk na białko, ograniczanie węglowodanów czy tłuszcz.
Co to jest dieta białkowa?
Na czym polega dieta białkowa?
Dla sportowców i nie tylko
Ten sposób odżywiania zaleca się też osobom chcącym przybrać na masie mięśniowej, jednak im nie zaleca się ograniczania podaży węglowodanów. Co więcej, taki rodzaj diety może być skuteczny w przypadku osób chorych na padaczkę, niektóre choroby metaboliczne, genetyczne, a nawet istnieje możliwość, że będzie pomocny u ludzi chorujących na Alzheimera.
Zasady diety białkowej
Według założeń racjonalnej diety (nie białkowej), w racji pokarmowej każdego dnia człowiek powinien dostarczać organizmowi różnorodnych składniki odżywcze. Dzięki temu czuje się zdrowo i ma wystarczające ilości energii. Przynosi to jednocześnie długotrwałe efekty w diecie odchudzającej. Stosunek dzienny zdrowej osoby powinien wyglądać tak: 25% tłuszczu, 15% białka i 60% węglowodanów.
W przypadku diety białkowej bywa różnie – np. w diecie Atkinsa nie kontroluje się ilości kalorii, a zaleca się spożycie produktów bogatych w białko, choć niestety o dużej ilości tłuszczu. Również w przypadku diety Dukana możemy znaleźć całe listy dań, które należy spożywać, a w pierwszej jej fazie (10 dni) jemy wyłącznie białko. Może to przynieść pewne szkody w organizmie, w postaci np. niedoborów witamin.
Kiedy stosować dietę białkową a kiedy nie
Jeśli naszym celem jest szybki u duży spadek masy ciała, to z pewnością dieta białkowa okaże się skuteczna. Stan ketozy sprzyja hamowaniu apetytu, a w przypadku diety Dukana można stracić nawet 1kg dziennie. Niestety, w głównej mierze jest to woda.
Zaletą stosowania takich diet jest pomoc przy niektórych schorzeniach, jednak wówczas muszą być one stosowane pod okiem lekarza. W takich dietach ważna jest odpowiednia podaż białek, tłuszczów i węglowodanów. Białko powoduje też wzrost masy mięśniowej, jednak tylko przy zbilansowanej diecie!
Mimo to, warto poważnie rozważyć dietę białkową, ma ona spore wady:
- Brak zróżnicowania w diecie,
- Obciążenie organizmu białkiem przez nadmierne jego spożycie,
- Gromadzenie ciał ketonowych,
- Zakwaszenie organizmu – zaburza się równowaga kwasowo-zasadowa, co skutkuje pogorszeniem samopoczucia,
- Wysokie spożycie soli (a na zdrowej diecie się ją ogranicza!),
- Utrata wapnia (wraz z moczem), co zwiększa ryzyko osteoporozy,
- Brak błonnika w diecie, co powoduje częste zaparcia, hemoroidy itd.
- Wysoka podaż cholesterolu – źródła białka są bogate w tłuszcz,
- Większe ryzyko choroby stawów, dny moczanowej, zaburzeń trawienia, bólów mięśni,
- Brak przyswajalnych węglowodanów, które pozytywnie wpływają na mózg,
- Zaburzenia koncentracji, osłabienie, zmęczenie,
- Obciążenie a nawet uszkodzenie nerek,
- Niedobory witamin.
Co o tym sądzisz?