Już w 100 gramach tych niepozornych owoców kryje się aż pięćdziesiąt razy więcej witaminy C, niż w średniej pomarańczy! Jagody camu camu pochodzą z Amazonii i zalicza się je do grona superfoods, czyli bardzo zdrowej żywności, mającej niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Regularne spożywanie tych jagód zapewnia uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Camu camu mają jednak inne cenne właściwości, które warto poznać!
Jakie właściwości mają jagody camu camu?
Jakie witaminy zawierają jagody camu camu?
Rosną dziko na krzewach w lasach tropikalnych Amazonii, głównie w Brazylii i Peru. To niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, ze względu na swój kształt nieco przypominające wiśnie, jednak ich kolor przywodzi na myśl raczej dojrzewające śliwki. Ich regularne spożycie doskonale wpłynie nie tylko na zdrowie, ale także samopoczucie.
Bogactwo witaminy C. Co oprócz tego?
Choć wielkościowo są bliskie cytrynie, to ich wartości odżywcze są wręcz nieporównywalnie lepsze. Oprócz witaminy C, owoce camu camu są bogate w bioflawonoidy, mające właściwości moczopędne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Często stosuje się je do leczenia przeziębień i grypy.
Naukowo dowiedziono, że miąższ tych owoców zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy. Dzięki kwasowi askorbinowemu i troxolowi, które są obecne w ich składzie, procesy starzenia się komórek zostają znacznie opóźnione. Dzięki temu, później się starzejemy i dłużej utrzymujemy młody wygląd. Co więcej, camu camu to świetny sposób na wzmocnienie i podtrzymanie odporności organizmu – poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, pomagają w walce z infekcjami i chorobami.
Jagody są również źródłem cennych aminokwasów: leucyny, waliny i seryny, a także sporych dawek witaminy B1, B2, B3, oraz pierwiastków i minerałów takich jak beta-karoten, wapń, żelazo i fosfor.
Podstawowe właściwości jagód camu camu:
- Wzmocnienie układu immunologicznego i odporności organizmu,
- Łagodzenie stresu, działanie uspokajające,
- Zwiększenie libido,
- Poprawa kondycji organizmu i samopoczucia,
- Wspomaganie regeneracji i poprawa wytrzymałości ciała,
- Zmniejszanie uczucia zmęczenia,
- Usprawnianie działania układu hormonalnego, zwiększenie poziomu testosteronu i ochrona układu krążenia.
Gdzie dostać i jak jeść?
Niestety, jagody camu camu są bardzo kwaśne, nie da się więc spożywać ich w formie surowej. Mieszkańcy Ameryki Południowej przyrządzają je w formie słodkich napojów, lekarstw, deserów. W Polsce wciąż jest to roślina mało znana, dlatego znajdziemy je przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej dostępna jest forma sproszkowana, którą można przyrządzić z wodą lub dodawać do potraw, albo w postaci kapsułek. W swojej nieprzetworzonej formie świetnie sprawdzą się również jako dodatki do słodkich przekąsek: deserów, ciast, sorbetów i sosów.
Co o tym sądzisz?