35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 697 produktów w 199 kategoriach

Czy warto suplementować tran?

Czy warto suplementować tran?Czy warto suplementować tran?

W okresie jesienno zimowym, kiedy zaczyna się sezon przeziębień i spadku samopoczucia, warto zastanowić się czym można zastąpić brak słońca, które dobroczynnie wpływa na zdrowie oraz naturalnie wesprzeć odporność.  Jaki jest sekret zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pięknej cery przez cały rok? W walce o dobrą kondycję zdrowotną doskonałym wsparciem jest tran.

Rybi tran jest  źródłem witamin A, E i D oraz zbawiennych kwasów omega 3, działających przeciwzapalnie. Naukowcy odkryli, że wspólną cechą dla osób zdrowych i długowiecznych z całego świata łączy spożywanie dużych ilości ryb i owoców morza, które bogate są właśnie w omega 3. Niestety przeciętna dieta współczesnego człowieka bogata jest w antagonistyczne, prozapalne kwasy omega 6, stąd tak częste występowanie u ludzi stanów zapalnych. Ponadto nie spożywamy ryb w wystarczających ilościach, a niektórzy nie jedzą ich w ogóle. Te braki rekompensować można łykając tran.

Tran – dla kogo w szczególności?

Po tran powinny sięgać w szczególności osoby starsze, młodzież w okresie dojrzewania, osoby cierpiące na demencję i problemy z koncentracją i pamięcią, kobiety w trakcie menopauzy, osoby palące papierosy i spożywające alkohol, osoby nie jedzące ryb, osoby o osłabionym układzie odpornościowym, a także kobiety w ciąży.

W jaki sposób spożywanie tranu wpływa na organizm?

  • normalizacja pracy układu krążenia, zmniejszenie wystąpienia nadciśnienia i chorób serca,
  • zapobieganie wystąpienia niektórych nowotworów,
  • wspomaganie rozwoju dzieci u kobiet w ciąży,
  • lepsza odporność, zapobieganie przeziębieniom,
  • wspomaganie leczenia astmy i alergii,
  • lepsze radzenie sobie ze stresem i lepsze samopoczucie,
  • normalizacja metabolizmu – wspomaganie odchudzania,
  • polepszenie koncentracji, lepsza pamięć,
  • zdrowe kości, zmniejszenie ryzyka osteoporozy,
  • działanie ochronne na skórę i błony śluzowe,
  • lepszy stan włosów i paznokci,
  • działanie przeciwstarzeniowe, dzięki zawartości antyoksydantów.

Zalet spożywania tranu można długo wymieniać. Wydaje się, że jedynym jego minusem jest nieprzyjemny zapach i smak, jednak dziś na rynku dostępne są kapsułki, które ten problem eliminują.

Na co zwrócić uwagę kupując tran?

Warto przeczytać na opakowaniu ile w tranie jest DHA i EPA, a także omega 3 i witamin, ponieważ wartości te mogą różnić. Szczególną ostrożność w stosowaniu tranu powinny zachować kobiety w ciąży ze względu na obecność witaminy A – tak, aby jej ilość nie kolidowała z innymi przyjmowanymi suplementami. Warto pamiętać o tym, że tran należy przechowywać jak inne oleje, w zaciemnionym miejscu o obniżonej temperaturze, aby zapobiegać procesom utleniania.

Tran można przyjmować przez cały rok, jednak szczególnie warto sięgnąć po niego zimną i jesienią. Wysoka zawartość witaminy D rekompensuje brak słońca, a kwasy omega bezpośrednio wpływają na wspomaganie procesów leczniczych i zmniejszanie częstotliwości występowania przeziębień.

odporność kwasy omega tran
Komentarze
Dodano: 09 Listopad 2016
Autor: Katarzyna
Ocena:
Ja podaję dzieciom tran do picia od dawna i nie żałuję, bo uważam, że ich odporność się wzmocniła. Polecam.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 697 produktów w 199 kategoriach