Kefir to bardzo zdrowa i lekka przekąska na letnie dni. Posiada dużo wartości odżywczych i probiotyków korzystnych dla układu trawiennego i odpornościowego. Kefir jest nie tylko smaczny solo ale również w połączeniu z innymi produktami np. z ziemniakami i koperkiem. Zdaniem dietetyków jest zdrowszy od jogurtu naturalnego. Z czego wynika taka opinia?
Jakie właściwości ma kefir?
Co zawiera kefir?
Wartość energetyczna kefiru to tylko 100 kalorii na niecałą szklankę i aż 6 gram odżywczego białka. Kefir powstaje na bazie mleka krowiego lub koziego i stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania na fostor i wapń oraz w 14 proc. na uzupełnia zapotrzebowania organizmu na witaminę B12 i w 19 proc. na witaminę B2.
Kefir dla zdrowia jelit.
Ten pyszny sfermentowany napój działa antybakteryjnie oraz wspomaga naturalną florę w jelitach i zatrzymuje w organizmie przyjazne dla zdrowia bakterie (kefir posiada takie bakterie) ułatwiające trawienie.
Kefir to dobre lekarstwo na wymioty czy biegunkę. Nasi dziadkowie dobrze znają jego prozdrowotne działanie i często po niego sięgali kiedy brakowało na pułkach leków na takie dolegliwości.
Poza tym łagodzi uczucie ciężkości w żołądku po spożyciu tłustego posiłku. Według badań kefir i znajdujące się w nim bakterie mogą łagodzić objawy związane z chorobą wrzodową lub chorobą jelita drażliwego. Kefir warto pić dla profilaktyki, a także podczas rozwoju wielu groźnych chorób.
Działanie antybakteryjne.
W kefirze znajduje się aż 30 różnych mikroorganizmów, więcej niż w innych mlecznych przetworach.
Wyszczególnić należy Lactobacillus kefiri znajdujący się tylko i wyłącznie w kefirze, a pomaga on walczyć ze „złymi” bakteriami i licznymi infekcjami w tym nawet z E. Coli czy salmonellą.
Warto wobec tego sięgać po kefir w trakcie leczenia farmakologicznego chorób wirusowych. Organizm jest wówczas wzmacniany naturalnymi probiotykami kefiru.
Zalety kefiru
Jednym ze sposobów profilaktyki w leczeniu osteoporozy, choroby obecnie bardzo zaawansowanej charakteryzującej się słabym stanem tkanki kostnej i podatnością na złamania jest właśnie kefir. Jego lecznicze właściwości pomagają w zapobieganiu rozwoju tej choroby gdyż kefir dostarcza organizmowi należną ilość wapnia - pierwiastka, który jest jego naturalnym źródłem. Regularne spożywanie kefiru zmniejsza ryzyko złamań w osteoporozie nawet o 81 %! To bardzo dużo!
Probiotyki zawarte w sfermentowanym kefirze, według lekarzy hamują rozwój komórek nowotworowych w organizmie poprzez stymulowanie do pracy układu immunologicznego. Mogą nawet skutecznie walczyć z już powstałymi nowotworami.
Amerykańscy naukowcy twierdzą że kefir jest w stanie osłabić działanie rakotwórczych związków w kobiecej piersi o 56 proc. Jogurt naturalny może zmniejszyć komórki rakowe o 14 proc.
Kefir powinien zatem wrócić ponownie do naszych łask i naszego dziennego menu.
Co o tym sądzisz?