Kondycja stawów jest bezsprzecznie uzależniona od tego, co jemy... Naturalne źródło substancji wspomagających budowanie kości i stawów jest o stokroć lepsze od sztucznych odpowiedników. Warto więc zadbać o dostarczenie tych niezbędnych substancji w codziennym pożywieniu. Już od dawna wiadomo, że niektóre produkty swoim działaniem zapobiegają stanom zapalnym, a czasem nawet je leczą, wystarczy, że będziesz jeść to, co służy stawom.
Jaka dieta na stawy najlepsza?
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Jeżeli pragniesz profilaktycznie działać przeciw chorobom stawów, lub wspomóc już prowadzone leczenie doskonale wspomoże Cię w tym nabiał. Wystarczy codziennie do śniadania i kolacji dołożyć 4 łyżki twarożku oraz 1 szklankę mleka lub jeżeli wolisz jogurtu czy kefiru. Białko bowiem zawarte w nabiale jest świetnym budulcem chrząstki stawowej.
Kolejna modyfikacja diety to dodatkowa porcja zbóż oraz warzyw strączkowych. Uzupełnij dietę w pieczywo pełnoziarniste, niełuskane zboża, makaron razowy, wszystko w zastępstwie dla pustych oczyszczonych pszennych produktów. Dodatkowo porcja warzyw strączkowych w porze obiadu, zapewni istotną porcję błonnika i witamin z grupy B, działające pośrednio korzystnie na stan mazi stawowej.
Stany zapalne natomiast występujące w przebiegu chorób stawów złagodzi urozmaicenie diety o dodatkową porcję ryb, oliwy i czosnku. Doskonałe są morskie, tłuste ryby, stanowią bowiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a te wspierają ruchomość stawów, a także dostarczają witaminę D. Wspomaga ona przyswajanie wapnia oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.
Pozytywny skutek wywierają także siemię lniane oraz orzechy włoskie, nie zapominając także o kwasie oleinowym, zawartym w oliwie z oliwek lub olejach lnianym i rzepakowym. Natomiast zawarte w czosnku i cebuli związki siarki ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny. Identyczne właściwości mają również takie przyprawy kurkuma, anyż, goździki i imbir oraz bazylia, chrzan, majeranek, cząber, mięta i szałwia, więc warto dodawać odpowiednie ich ilości do codziennych potrwa tym bardziej, że wspomagają one trawienie i przyśpieszają metabolizm.
Pamiętaj jednak, że pewne produkty, kiedy spożywamy je w za dużych ilościach, szkodzą stawom. Jednym z tych produktów jest tłuszcz zwierzęcy, który utrudnia swoim charakterem wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym jego dostęp do trawionego pożywienia. Także czerwone mięso i niektóre oleje roślinne takie jak słonecznikowy lub kukurydziany zawierają w swoim składzie dużą dawkę kwasu omega-6, a ten sprzyja stanom zapalnym stawów i blokuje pozytywny wpływ tłuszczu rybiego.
Dodatkowo białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki słabej wartości dla organizmu zawierają węglowodany, a te sprawiają, że szybciej tyjemy i przeciążamy stawy. To samo dotyczy wszystkich produktów zaliczanych do żywności wysokoprzetworzonej. Zawarte w nich konserwanty i inne substancje działają destrukcyjnie na stawy. Unikaj więc chipsów, zupek chińskich i różnych fast foodów. Ogranicz także spożywanie alkoholu oraz mocnej kawy czy herbaty ponieważ te z kolei wypłukują z organizmu drogocenny dla stawów wapń.
Co o tym sądzisz?