Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na nasze życie. Jedzenie pełnowartościowych produktów i unikanie tych niekoniecznie zdrowych może sprawić, że wyleczymy się nawet z niektórych schorzeń lub po prostu zminimalizujemy ich objawy! Jednym z tego typu produktów jest czerwony ryż, którego dobroczynne właściwości powinni docenić wszyscy dbający o swoje serce i układ krążenia.
Jakie właściwości ma czerwony ryż?
Na co pomaga ryż?
Dzięki włączeniu czerwonego ryżu co codziennego menu, nie tylko urozmaicimy swoje posiłki, ale również zabezpieczymy swój organizm przed nowotworami. Spożycie tego produktu uzyskiwanego w wyniku fermentacji nasion ryżu przez niektóre szczepy leczniczych drożdży, skutecznie obniża ryzyko zachorowania na raka. Stosuje się go jako składnik dietoterapii, a więc leczenia poprzez zmianę nawyków żywieniowych i włączenie prozdrowotnych pokarmów.
Kolor czerwony dobry dla twojego serca
Według licznych badań, czerwony ryż redukuje ryzyko chorób serca. Jego działanie porównuje się do leków obniżających poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a więc niektórych statyn. Naukowcy zaznaczają, że jest on niemal tak samo skuteczny jak tego typu preparaty. Właśnie dlatego czerwony ryż powinien zostać włączony do diety każdej osoby, która ma zwiększone ryzyko chorób krążenia.
Tego typu dieta sprawdzi się zwłaszcza wśród polskiego społeczeństwa, wśród którego aż połowę zgonów powodują właśnie choroby serca. Każde obniżenie poziomu cholesterolu wydłuża życie większej ilości osób. Właśnie dlatego przy profilaktyce schorzeń układu krążenia tak ważne jest dbanie o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zmiana stylu życia i jedzenie „z głową” mogą znacząca obniżyć zagrożenie tego typu chorobami, dlatego czerwony ryż powinien stanowić jeden z głównych składników posiłków „sercowców”.
Jedz ryż i… chudnij!
Choć często zaleca się jedzenie głównie brązowego, naturalnego ryżu w przypadku diet odchudzających, czerwony ryż również wyłamuje się z tego stereotypu jako skuteczny środek wspomagający utratę masy ciała. Dzieje się tak dzięki sfermentowanym drożdżom Monascus purpureus będących ekstraktem zmniejszającym gromadzenie lipidów w komórkach. Duże ilości tego ekstraktu obniżają zawartość tłuszczu w komórkach o nawet 93%, bez wywoływania żadnego toksycznego wpływu na organizm.
Doda zdrowia i urody
Dlaczego właściwie warto jeść ryż? Jest on bogactwem złożonych węglowodanów, które na długo dostarczają energii. Oprócz tego zawiera minerały: wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, mangan, witaminy z grupy B oraz K i E. Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie ryżu czerwonego lub brązowego, ponieważ najbardziej popularny – biały, jest poddawany obróbce pozbawiającej go wielu cennych składników. Będzie idealny na odchudzanie, gdy w jednej porcji znajdują się 3 gramy błonnika (w ryżu brązowym – 2 gramy).
Co o tym sądzisz?