38 463 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
35 455 produktów w 205 kategoriach

Czarny bez - właściwości i zastosowanie syropu z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzuSyrop z czarnego bzu

Czarny bez to ostatnimi czasy bardzo popularna roślina, znana powszechnie ze swoich zdrowotnych właściwości. Zawiera w swoim składzie mikroelementy – witaminy i minerały, których przyjmowanie wzmacnia organizm, chroni przed infekcją. Przyjmuje się, że najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Jakie konkretne właściwości charakteryzują czarny bez? Gdzie i kiedy można się zaopatrzyć w czarny bez? Jak go przetwarzać, nie tracąc jego naturalnych cech?

Czarny bez – tradycyjna roślina czy nowa moda?

Czarny bez to nie jest wynalazek naszych czasów. W medynie znany jest od bardzo dawna, nawet medycyna ludowa sięgała po tę roślinę, rozpoznając już wtedy jej pozytywne właściwości. Czarny bez kształtem przypomina małe drzewo ze względu na to, że się silnie rozrasta. Kwiaty czarnego bzu są w kolorze białym, wyglądają bardzo ozdobnie, choć zniechęcają nieco nieprzyjemnym zapachem. Podobnie rzecz wygląda jeśli chodzi o owoce – te również nie zachęcają smakiem. Jednak to nie w wyglądzie i smaku owoców tkwi ich moc – a w posiadanych w składzie witaminach i minerałach.

Dziki bez – właściwości czarnego bzu

Co zatem zawierają w swoim składzie kwiaty i owoce czarnego bzu, że powszechnie korzysta się z ich właściwości leczniczych? Otóż w kwiatach jest przede wszystkim dużo flawonoidów, kwasów fenolowych, kwasów organicznych, steroli, olejku, soli mineralnych. To dzięki takiej mieszance elementów kwiaty znane są ze swoich właściwości napotnych, moczopędnych i przeciwgorączkowych. Dodatkowo, uszczelniają ściany naczyń włosowatych, poprawiają ich elastyczność, stosuje się je przy płukaniu gardła i zapaleniu spojówek, wykorzystując zastosowanie przeciwzapalne.

Z kolei w składzie owoców czarnego bzu znajdą się glikozydy, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy, sole mineralne wapnia potasu, sodu. Podobnie jak w przypadku kwiatów – takie zestawienie również cechuje się właściwościami napotnymi i moczopędnymi, ale także wspomaga przeczyszczanie i działa przeciwbólowo. Skład mineralny kwiatów i owoców czarnego bzu pozwala także na wykorzystanie tej rośliny jako środka wspomagającego oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Jest to przydatne w przypadku zachorowania na choroby skórne czy reumatyczne. Po czarny bez sięga się także przy dolegliwości nieżytu jelit i żołądka oraz w walce z bólem w przypadłości takiej jak rwa kulszowa.

Sok z kwiatu z czarnego bzu – w jakiej postaci można zażywać?

Przede wszystkim należy pamiętać, że nie wolno spożywać świeżych owoców i kwiatów czarnego bzu, gdyż zawierają one w swoim składzie toksyczną substancję, co w przypadku spożycia spowoduje natychmiastowe wymioty czy nudności. Można zatem sięgnąć po owoce i kwiaty czarnego bzu jedynie wtedy, gdy zostaną one przetworzone w procesie suszenia czy gotowania.

W czarnym bzie podstawowe surowce do wykorzystania to kwiaty i owoce ze względu na silne właściwości lecznicze. Kwitnący czarny bez zbiera się na wiosnę, pamiętając przy tym by nie suszyć kwiatów na słońcu, gdyż zatracają swoje właściwości lecznicze. Jeśli zbiera się jagody we wrześniu, wówczas baldachy roślin ścina się dopiero jak owoce są dojrzałe, następnie się je suszy i usuwa szypułki. W przypadku braku dostępu do owoców czarnego bzu, można skorzystać z propozycji apteki w tym zakresie – wiele produktów zawiera w swoim składzie owoce lub kwiaty czarnego bzu.

Sok i syrop z czarnego bzu – zrób to sam!

Zamiast korzystać z gotowej oferty aptekarskiej w poszukiwaniu cudownych właściwości czarnego bzu warto się pokusić o samodzielne przyrządzenie odwaru czy soku z czarnego bzu. Odwar można przygotować, zalewając kwiaty zimną wodą, wywar zagotować, a następnie po kilku minutach od odstania przecedzić i pić kilka razy dziennie, wykorzystując jego właściwości przeciwgorączkowe czy napotne. Jeśli chodzi o przepis na sok z czarnego bzu, to należy rozetrzeć owoce rośliny na miazgę, wycisnąć przez gazę i połączyć z miodem, gotując ten roztwór. Taki sok należy pić, rozcieńczając go z wodą.

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 38 463 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 35 455 produktów w 205 kategoriach