Dziki czarny bez jest pospolitą rośliną występującą na całym obszarze naszego kraju. Można go spotkać w lasach oraz w zaroślach, często porastających opuszczone osiedla, ogrody, czy tereny przemysłowe. Od dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek o sprawdzonych właściwościach leczniczych. Z jego kwiatów i owoców robi się syrop, który rewelacyjnie działa na układ odpornościowy.
Jakie właściwości ma czarny bez?
Jak przygotować napar z czarnego bzu?
Napar z kwiatów
Kwiaty czarnego bzu są koloru białego, pojedyncze tworzą kwiatostany, które mogą osiągnąć rozmiar talerzyka deserowego. Mają dość intensywny zapach. Roślina kwitnie w okresie od maja do lipca więc w tym czasie można zebrać kwiaty. Najlepiej robić to z rana, tuż po opadnięciu porannej rosy, w pogodne dni. Ścina się całe baldachy, które powinny być całkowicie rozwinięte. Następnie należy je dokładnie ususzyć. Z tak przygotowanych kwiatów robi się potem napar.
Przepis
1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem 10-15 minut, po czym przecedzić. Tak przygotowaną herbatkę pić gorącą 2-3 razy dziennie.
Działanie prozdrowotne
Kwiaty czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych, garbniki, olejki eteryczne, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne. Dzięki nim herbatka:
- ma właściwości napotne, przeciwwirusowe,
- rozrzedza katar, działa wykrztuśnie, chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych,
- wzmacnia naczynia włosowate,
- działa moczopędnie,
- działanie przeciwbólowe,
- a dodatkowo: stabilizuje krążenie, działa oczyszczająco, niweluje wolne rodniki, przyspiesza przemianę materii, łagodzi stany zapalne skóry.
Syrop z owoców
Owoce czarnego bzu pojawiają się pod koniec wakacji, w sierpniu oraz we wrześniu. Wtedy należy przystąpić do zbiorów. Zbiera się wyłącznie te dojrzałe, które mają czarno-fioletowy kolor. Co ważne, nie wolno ich spożywać w stanie surowym, ponieważ są wtedy trujące. Bez zawiera sambunigrynę, czyli toksynę, uwalniającą cyjanowodór!
Przepis
Owoce w ilości 1 kg. dokładnie myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by je przykryła i dodajemy ok. 80 dag. cukru. Gotujemy aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Następnie przecedzamy i uzyskany płyn rozlewamy do wcześniej sparzonych butelek lub słoik ów. Odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak powstały syrop możemy pić nawet codziennie.
Działanie prozdrowotne
Owoce czarnego bzu mają w składzie dużo witaminy A i C, wzmacniających nasz układ odpornościowy. Dodatkowo zawierają glikozydy antocyjanowe, cukry, pektyny, garbniki, rzadkie kwasy organiczne, m.in. kwas szikimowy oraz witaminy z grupy B i prowitaminy. Dzięki nim syrop:
- ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe, redukuje objawy przeziębienia i grypy oraz skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
- działa odtruwająco, skutecznie usuwa toksyny egzogenne, czyli dostające się do naszego organizmu z zewnątrz, jak metale ciężkie, pasożyty i bakterie.
- ma właściwości przeciwbólowe,
- dodatkowo wspomaga leczenie kolek, biegunek oraz dolegliwości reumatycznych.
Co o tym sÄ…dzisz?