45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Czarny bez – naturalny środek na zwiększenie odporności. Sprawdź jego właściwości!

Czarny bez – naturalny środek na zwiększenie odporności. Sprawdź jego właściwości!Czarny bez – naturalny środek na zwiększenie odporności. Sprawdź jego właściwości!

Dziki czarny bez jest pospolitą rośliną występującą na całym obszarze naszego kraju. Można go spotkać w lasach oraz w zaroślach, często porastających opuszczone osiedla, ogrody, czy tereny przemysłowe. Od dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek o sprawdzonych właściwościach leczniczych. Z jego kwiatów i owoców robi się syrop, który rewelacyjnie działa na układ odpornościowy.

  • Jakie właściwości ma czarny bez?

  • Jak przygotować napar z czarnego bzu?

Napar z kwiatów

Kwiaty czarnego bzu są koloru białego, pojedyncze tworzą kwiatostany, które mogą osiągnąć rozmiar talerzyka deserowego. Mają dość intensywny zapach. Roślina kwitnie w okresie od maja do lipca więc w tym czasie można zebrać kwiaty. Najlepiej robić to z rana, tuż po opadnięciu porannej rosy, w pogodne dni. Ścina się całe baldachy, które powinny być całkowicie rozwinięte. Następnie należy je dokładnie ususzyć. Z tak przygotowanych kwiatów robi się potem napar.

Przepis

1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem 10-15 minut, po czym przecedzić. Tak przygotowaną herbatkę pić gorącą 2-3 razy dziennie.

Działanie prozdrowotne

Kwiaty czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych, garbniki, olejki eteryczne, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne. Dzięki nim herbatka:

  • ma właściwości napotne, przeciwwirusowe,
  • rozrzedza katar, działa wykrztuśnie, chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacnia naczynia włosowate,
  • działa moczopędnie,
  • działanie przeciwbólowe,
  • a dodatkowo: stabilizuje krążenie, działa oczyszczająco, niweluje wolne rodniki, przyspiesza przemianę materii, łagodzi stany zapalne skóry.

Syrop z owoców

Owoce czarnego bzu pojawiają się pod koniec wakacji, w sierpniu oraz we wrześniu. Wtedy należy przystąpić do zbiorów. Zbiera się wyłącznie te dojrzałe, które mają czarno-fioletowy kolor. Co ważne, nie wolno ich spożywać w stanie surowym, ponieważ są wtedy trujące. Bez zawiera sambunigrynę, czyli toksynę, uwalniającą cyjanowodór!

Przepis

Owoce w ilości 1 kg. dokładnie myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by je przykryła i dodajemy ok. 80 dag. cukru. Gotujemy aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Następnie przecedzamy i uzyskany płyn rozlewamy do wcześniej sparzonych butelek lub słoik ów. Odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak powstały syrop możemy pić nawet codziennie.

Działanie prozdrowotne

Owoce czarnego bzu mają w składzie dużo witaminy A i C, wzmacniających nasz układ odpornościowy. Dodatkowo zawierają glikozydy antocyjanowe, cukry, pektyny, garbniki, rzadkie kwasy organiczne, m.in. kwas szikimowy oraz witaminy z grupy B i prowitaminy. Dzięki nim syrop:

  • ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe, redukuje objawy przeziębienia i grypy oraz skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
  • działa odtruwająco, skutecznie usuwa toksyny egzogenne, czyli dostające się do naszego organizmu z zewnątrz, jak metale ciężkie, pasożyty i bakterie.
  • ma właściwości przeciwbólowe,
  • dodatkowo wspomaga leczenie kolek, biegunek oraz dolegliwości reumatycznych.
sok z czarnego bzu czarny bez syrop z czarnego bzu herbatka z czarnego bzu owoce czarnego bzu czarny bez właściwości sok z kwiatów czarnego bzu

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach