Wyniki europejskich badań epidemiologicznych podają, iż na cukrzycę w okresie ciąży choruje od 3-5 proc. przyszłych mam, z czego 1/10 to Panie ze zidentyfikowaną cukrzycą jeszcze przed zajściem w ciążę.
Cukrzycy wywołanej ciążą, sprzyjają przede wszystkim: wiek powyżej 35 lat, przypadki cukrzycy w rodzinie, nadciśnienie tętnicze, otyłość, znaczny przyrost masy ciała w pierwszym trymestrze, wielorództwo, a także wystąpienie cukrzycy podczas poprzedniej ciąży.
Jak rozpoznać cukrzycę ciążową?
Jak leczyć cukrzycę ciążową?
Rozpoznanie cukrzycy
Cukrzyca wywołana ciążą, na ogół rozwija się w trzecim trymestrze, dlatego wykonywanie doustnego testu pomiędzy 24-28 tygodniem ciąży na obciążenie glukozą jest jak najbardziej uzasadnione.
Wśród symptomów sugerujących cukrzycę, występują:
- nadmierne pragnienie,
- częsta potrzeba oddawania obfitych ilości moczu,
- wzmożony apetyt, a nawet napady wilczego głodu,
- spadek wagi ciała,
- wtórne drożdżycowe infekcje pochwy,
- wysokie ciśnienie tętnicze,
- zawroty głowy,
- niewyraźny obraz, zaburzenia widzenia.
Niezbędne leczenie
Jak najwcześniejsze podjęcie leczenia i rozpoznanie cukrzycy jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala ochronić zarówno mamę, jak i dziecko przed groźnymi konsekwencjami dla zdrowia.
Dla mamy jest to o tyle niebezpieczne, że może przesądzić o cesarce, zbyt wczesnym porodzie, czasem występuje stan przedrzucawkowy.
Wobec dziecka lista zagrożeń znacznie się wydłuża, począwszy od zbyt wysokiej masy płodu w stosunku do wieku płodowego, po rozszczep kręgosłupa czy bezmózgowie. Ponadto możliwe są wady układu pokarmowego, nieprawidłowe ukształtowanie moczowodów, niedorozwój nerek oraz niedorozwój kości krzyżowej. Zagrożenie stanowi również obumarcie wewnątrzmaciczne i kwasica u nienarodzonego dziecka.
Dieta cukrzycowa dla przyszłej mamy
Po rozpoznaniu cukrzycy ciążowej, bezwzględnie należy zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia. Zaleca się spożywać po trzy większe i mniejsze posiłki każdego dnia. Najwięcej, bo w granicach 40-50 proc. przyswajanych kalorii powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, jak kasze, pieczywo. Jeśli sięgamy po owoce i warzywa wybierajmy te o niskim poziomie cukru. Dobrze by białko wyniosło 30 proc., natomiast tłuszcze poniżej 30 proc.
Ustalając dietę, należy wziąć pod uwagę moment ciąży, wagę i wiek mamy oraz jej aktywność. Dobroczynny wpływ dla wsparcia diety ma niewielki wysiłek fizyczny, przyśpieszający pracę serca maksymalnie o 30 uderzeń w ciągu minuty. Większość kobiet cierpiących na cukrzycę ciążową nie potrzebuje stosować insuliny, która niezbędna jest u 10-40 proc. mam.
Co o tym sądzisz?