Jemy go codziennie – jasny, ciemny, z ziarnami. Nie wiemy jednak co on nam może zagwarantować, w czym może pomóc i czy na pewno jemy dobry chleb.
Oto 4 powody, dla których warto jeść chleb
Jakie właściwości ma chleb?
Czy pieczywo jest zdrowe?
- Chroni przed nowotworami. Głównie chleb wypiekany na zakwasie. Zawiera on bowiem kwas mlekowy ułatwiający trawienie i zapobiegający zaparciom. Jednocześnie zakwasza organizm i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Przyczynia się do rozwoju dobrych bakterii zwiększając tym samym odporność i hamując rozwój komórek nowotworowych.
- Wspiera utrzymanie szczupłej sylwetki dzięki zawartości błonnika. Jest go najwięcej w chlebie razowym – już 4 średnie kromki dostarczają połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik. Chleb ten wymaga dłuższego żucia, dlatego zjada się go mniej. Jeżeli dziennie zjada się 2-4 kromki dziennie, na pewno nie przytyjemy.
- Wzmacnia organizm przyszłych mam. Chleb zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który wspiera rozwój płodu, cynku poprawiającego odporność i żelaza – zwiększającego wydolność organizmu oraz chroniącego przed anemią.
- Poprawia pamięć oraz koncentrację. Chleb pszenny oraz żytni są bogatym źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie oraz witamin z grupy B niezbędnych do pracy układu nerwowego.
Wiadomo już w czym może pomóc chleb. Lecz jaki chleb wybrać, gdy na półkach jest taki bogaty wybór? Wśród nich znaleźć można trzy rodzaje chleba: żytni, mieszany (pszenno-żytni) oraz pszenny. Każdy z nich ma swoje zalety, dlatego warto sięgać po różne.
Chleb żytni razowy – podczas mielenia ziarna nie jest usuwana zewnętrzna warstwa nasienna zawierająca cenne składniki odżywcze. Dzięki temu pieczywo to zawiera dużą ilość polifenoli, liganów i kwasu fitynowego. Jest ono zalecane osobom z problemem otyłości, z zaparciami, chorobami serca oraz układu krążenia. Nie zaleca się jednak jedzenia wyłącznie chleba razowego, ponieważ może utrudniać trawienie. Dlatego należy łączyć go z innym rodzajem pieczywa.
Chleb pszenny – wypieka się go przede wszystkim z mąki oczyszczonej. Zawiera niewielkie ilości błonnika, dlatego zbyt duża ilość może sprzyjać tyciu. Jednocześnie jest lekkostrawny. Zalecany jest rekonwalescentom oraz osobom z problemem trawienia, z nadkwasotą, wrzodami oraz innymi chorobami układu pokarmowego.
Chleb mieszany – Jest wypiekany z mąki pszennej i żytniej. Zawiera więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych od pieczywa pszennego. Zalecany jest przede wszystkim seniorom oraz dzieciom.
Pieczywo chrupkie – czy zawsze jest dietetyczne?
Wybierając tego typu pieczywo warto się zastanowić, czy ma ono dłuższy termin przydatności do spożycia. Jeżeli tak – to jest ono nafaszerowane chemią. Ponadto tego typu chleb może spleśnieć po kilku dniach. Chleb na zakwasie odpowiednio przechowywany nigdy nie pokryje się pleśnią. Wysuszy się on i sczerstwieje po około tygodniu. Dlatego chleb pakowany nie jest najzdrowszym wyjściem. Najlepiej sięgnąć po prawdziwy chleb.
Co o tym sądzisz?