45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Chemia w żywności. Dlaczego lepiej sprawdzać etykiety?

Chemia w żywności. Dlaczego lepiej sprawdzać etykiety?Chemia w żywności. Dlaczego lepiej sprawdzać etykiety?

Mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jedzenie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Z jednej strony chcemy kupować to, co lubimy i nam smakuje, z drugiej, często nie zdajemy sobie sprawy z faktycznego składu takich produktów. Jeżeli jeszcze nie wyrobiłeś sobie nawyku czytania etykiet przed zakupem, najwyższy czas to zmienić – okazuje się, że rocznie zjadamy nawet 2 kilogramy spożywczej chemii…

Nieuwaga podczas robienia zakupów może skutkować problemami zdrowotnymi. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - jedzenie ma wpływ na nasz wygląd, koncentrację, samopoczucie. Dietetycy ostrzegają, że złe odżywianie prowadzi do osłabienia naturalnej odporności, coraz częściej jesteśmy otyli, chorzy, mamy przez to większe skłonności do alergii. Część chorób cywilizacyjnych, tak powszechnych w krajach rozwiniętych, to „dzieło” takiej niewłaściwej diety.

  • Co jest dodawane do żywności?

  • Jakie oznaczenie mają dodatki do żywości?

Rola chemii w produktach spożywczych

Zagęszczacze, barwniki, polepszacze, konserwanty – wszystko to ma za zadanie uatrakcyjnić wygląd pożywienia, przedłużyć jego termin ważności, poprawić smak czy zagęścić. Niestety, wiele z tych powszechnie stosowanych substancji, prowadzi w nadmiarze do problemów zdrowotnych.

Zapalenia skóry, migrena, katar sienny, alergie, astma, bóle żołądka, nadwrażliwość sensoryczna – wszystko to skutki jedzenia zbyt dużej ilości tych substancji. Powodują również, że w naszym organizmie aż roi się od toksyn. Co ciekawsze, takie dodatki nie są objęte wszędzie tym samym prawem, np. te, które są dopuszczone do spożycia  w Polsce, są zabronione w innych krajach Unii i na odwrót. Skąd takie rozbieżności? Głównie stąd, że poddaje się je ciągłym badaniom, które mają określić ich właściwości i to, jakie skutki ma ich długotrwałe spożycie…

Chemia chemii nierówna

Lista substancji oznaczonych E (ale nie zawsze!) jest bardzo długa, dlatego najlepiej na bieżąco sprawdzać co kryje się wypisane drobnym druczkiem na naszym ulubionym serku, zanim wrzucimy go do koszyka w sklepie. Warto tu zaznaczyć, że takie sprawdzanie w trybie ciągłym jest istotne na tyle, że nie wszystkie substancje „E” są szkodliwe – choć większość z nich to syntetyczne barwniki (szkodliwe!), to chemiczne konserwanty są bezpieczne. Niektóre to po prostu naturalne składniki, nawet jeśli są oznaczone tak, jak to co może powodować choroby.

Mimo wszystko, żadne „E” nie powinny być spożywane w nadmiarze. Poniżej krótka rozpiska, czym są poszczególne składniki, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych:

  1. Barwniki – E od 100 do 199. Pamiętaj przy tym, że większość „naturalnych barwników” (bo są i takie) jest szkodliwa! Z tych naturalnych, bezpieczne dla zdrowia są tylko E131 i E171.
  2. Konserwanty – E od 200 do 299. Nieszkodliwe są tylko 200-203, 260-270, 290-299.
  3. Przeciwutleniacze zabezpieczające przed jełczeniem – E od 300 do 399. Polepszają smak i zapobiegają psuciu. Nieszkodliwa jest lecytyna E 322, szkodliwy zaś składnik E 320 występujący np. w chipsach.
  4. Zagęstniki i stabilizatory – E od 400 do 499. Wśród nich znajdziemy kilka nieszkodliwych (406, 412,414,440,441), szkodliwy jest 420 (występuje w żelkach, słodyczach, gumach).
  5. Zróżnicowane przeznaczenie – E 500 do 599.
  6. Wzmacniacze smaku – od E 600 do 699. Wzbudzają wiele kontrowersji, mogą być szkodliwe.
  7. Antybiotyki – od E 700 do 799. Dodaje je się bardzo rzadko, oczywiście są szkodliwe w nadmiarze.
trawienie toksyny zdrowe odżywianie żywność konserwanty
Komentarze
Dodano: 03 Sierpień 2016
Autor: Ewa
Ocena:
Tak mnie tylko zastanawia, skoro niektóre E są szkodliwe czemu są dopuszczone do używania w przemyśle spożywczym?
Odpowiedź
Dodano: 15 Lipiec 2016
Autor: monika
Ocena:
dziś naprawdę trudno o zdrową żywność, nawet tak zwane produkty eko w rzeczywistości nie zawsze są zdrowe
Odpowiedź
Dodano: 06 Lipiec 2016
Autor: Madzia
Ocena:
Ciekawy artykuł, dobrze wiedzieć, bo podobno jesteśmy tym, co jemy.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach