Oczy przez cały dzień intensywnie pracują. Wpatrując się w ekran komputera, telewizora, czy wyświetlacz telefonu komórkowego. Z czasem jednak może pogarszać się wzrok, dokuczać zmęczenie, zaczerwienienie, pieczenie, ból oczu i głowy, pogorszenie ostrości widzenia. Są to sygnały, które wskazują na konieczność używania okularów do tych czynności. Ale wzrok możesz poprawić z pomocą odpowiedniej diety. Oto produkty, które polepszają kondycję twoich oczu.
Czy pomidory wpływają na wzrok?
Czy oliwa z oliwek wpływa na wzrok?
- Pomidory.
Pomidory hamują zwyrodnienie plamki żółtej poprzez zawarty w nich likopen. Choroba ta jest częsta przyczyną pogorszenia się wzroku, a nawet jego utraty u osób starszych. Poza tym pomidory są bogatym źródłem witaminy C, chroniącej wzrok. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach, czyli takich, które zostały poddane obróbce termicznej. Aby pozyskać sporą dawkę likopenu ze świeżych pomidorów, jedz ze zawsze razem z oliwą z oliwek. - Borówki.
Borówki to jeden z najzdrowszych produktów dla oczu. Zawierają całe mnóstwo antyoksydantów, niezwykle ważnych dla naszego zdrowia. Dodatkowo są źródłem witaminy A i C oraz cynku, a to właśnie cynk może zahamować rozwój kurzej ślepoty i pozwala oczom widzieć wyraźnie w ciemności. Borówki zawierają również witaminę E, która zapobiega zaćmie. Jeżeli masz problemy ze wzrokiem, zdecydowanie powinieneś jeść borówki. - Jajka.
Żółtko jaja to świetny sposób na ochronę oczu. Zawiera luteinę i zeaksantynę oraz cynk czyli substancje dbające o dobrą kondycję oczu i ochronę przed uszkodzeniami. Jeśli chcesz, aby twój wzrok się nie pogorszył albo chcesz wiedzieć wyraźniej powinieneś jeść jedno jajko każdego dnia. Nie musisz się martwić o wzrost cholesterolu. Specjaliści uspokajają, że jajka nie są wcale tak szkodliwe, jak wcześniej sądzono. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie nawet 10 jajek tygodniowo. - Migdały i pistacje.
Jedna garść tych orzechów dziennie dostarczy twojemu organizmowi aż połowę zalecanej dawki witaminy E. Migdały stopują proces zwyrodnienia plamki żółtej. Oprócz migdałów jedz także pistacje gdyż powszechnie uważane są za najlepsze dla poprawnego widzenia. Zawierają zeaksantynę, luteinę i witaminę E. - Tłuste ryby.
Kwas DHA znajduje się w siatkówce oka, a jego niski poziom może wywoływać zespół suchego oka. Ryby takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, pstrąg są bogate właśnie w kwas DHA. Dlatego powinieneś jeść ryby częściej na obiad. Z wymienionych ryb szczególnie polecamy łososia, który zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę D – bardzo pozytywnie wpływające na wzrok. - Oliwa z oliwek.
Na oczy źle wpływają tłuszcze trans i tłuszcze utwardzone, gdyś mogą powodować choroby oczu, i to poważne. Badania wykazują, że najlepsza na wzrok jest dieta śródziemnomorska, składająca się z ryb, warzyw i zdrowych tłuszczów. Dlatego zawsze sięgaj po oliwę extra vergine, która zawiera najwięcej antyoksydantów.
Â
Co o tym sÄ…dzisz?