Kawa budzi wiele kontrowersji – jedni czują się po niej pobudzeni, innych usypia, w dodatku nie do końca wiemy jaki ma wpływ na nasz organizm. Zastanawiamy się: czy kawa jest zdrowa, czy jednak szkodzi? Doniesienia na temat tego aromatycznego napoju są różne, stąd tak wiele sprzecznych opinii na jego temat. Naukowcy odkryli niedawno, skąd te rozbieżności w ocenie kawy i jakie naprawdę są jej właściwości.
Wpływ kawy na zdrowie długo dzielił naukowców. Z jednej strony słyszymy, że ma działanie przeciwnowotworowe, z drugiej, że może powodować raka, albo choroby układu krążenia i nadciśnienie, aby potem znów okazało się, że jednak na ten układ krążenia oddziałuje dobrze…
Czy kawa jest zdrowa?
Jaką kawę pić?
Wszystko zależy od organizmu
Sprzeczności w ocenie kawy biorą się stąd, że jej wpływ na organizm jest zależny od genów. Według badań prof. Ahmeda El-Sohemy z Toronto to właśnie genetyka decyduje o tym, jak szybko metabolizujemy kawę. Właśnie dlatego u jednych osób powoduje ona przyspieszone bicie serca czy dygotanie rąk, albo po prostu wzrost energii, a u innych jej spadek, a nawet chęć na drzemkę.
Według badań profesora, wypijanie czterech lub większej ilości filiżanek kawy dziennie zwiększa ryzyko zawału aż o 36%, jednak tylko u osób trawiących kawę wolniej. W związku z tym na osoby szybko metabolizujące kawę, wpływa ona pozytywnie – obniża ryzyko zawału, działa przeciwnowotworowo itd., zaś te przetwarzające ten napój wolniej, nie dostarczają organizmowi tego co w kawie najzdrowsze, czyli polifenole i antyoksydanty. Wynika z tego, że kawa nie jest dla każdego – trzeba obserwować swój organizm, aby dowiedzieć się, jaki będzie jej wpływ.
Która kawa jest najzdrowsza?
Jednak kawa kawie nierówna, ponieważ niektóre pobudzają, a inne mogą zaszkodzić zdrowiu. Aby mieć pewność, że dostarczamy sobie tylko to, co najlepsze, trzeba wiedzieć, która z nich ma pozytywny wpływ na organizm.
- Kawa rozpuszczalna – łatwa i szybka w przygotowaniu, nie zostawia fusów, nie wymaga używania ekspresów czy młynków. Jednak posiada dwie zasadnicze wady: po pierwsze nie pobudza tak dobrze jak arabica, a po drugie (i ważniejsze) posiada rakotwórczą substancję – ochratoksynę A. Jest to substancja produkowana przez pleśń, która może uszkodzić układ odpornościowy i nerki.
- Kawa parzona – kawa powstała poprzez zalanie fusów wodą również nie pozostaje bez wpływu na organizm, ponieważ powstała z nich zawiesina może działać podrażniająco na żołądek i wątrobę, a wypijanie takiej kawy na czczo może stać się przyczyną wrzodów żołądka.
- Kawa z ekspresu ciśnieniowego – świeżo mielone ziarna kawy pozostają w wodzie krótko, dlatego niewiele szkodliwych substancji przedostaje się do napoju. Ułatwia koncentrację, podnosi ciśnienie i przyspiesza metabolizm. Kawa z takiego ekspresu jest więc najzdrowszą opcją. Pijąc nie więcej niż 4 filiżanki dziennie nie szkodzimy swojemu zdrowiu, oczywiście pod warunkiem, że nie mamy problemów z nadciśnieniem. Kawy powinny unikać także kobiety w ciąży i karmiące matki.
Co o tym sądzisz?