Bób to roślina biblijna. Wspomina się o nim w Biblii przynajmniej kilka razy, jako roślinę dodającą mnóstwo energii, pozwalającej przetrwać w obleganych twierdzach czy wykorzystywanej, jako dodatek do chleba.
Bób znany jest od dawna
Historia bobu tak naprawdę sięga jednak do przepięknego basenu Morza Śródziemnego, gdzie najprawdopodobniej – jak podają archeolodzy – spożywany był już w neolicie. Wykopaliska z Egiptu potwierdzają, że bób spożywano już 2500 lat przed naszą erą! W starożytności bób jawił się, jako najlepszy przysmak Rzymian.
Na ratunek chorym na Parkinsona
Bardzo ciekawym faktem z historii bobu jest wyizolowanie z niego w 1910 roku lewodopy. Jest to aminokwas, który służy dzisiaj do leczenia osób chorych na Parkinsona. Z opisywanymi szeroko badaniami nad lewodopą zapoznać się można w książce wybitnego brytyjskiego neurologa Olivera Sacksa Przebudzenia.
Jakie właściwości ma bób?
Co zawiera bób?
Bób jest naturalnym nośnikiem lewodopy, która po wchłonięciu do organizmu człowieka zostaje przekształcona w dopaminę. Dopaminę nazywa się zaś czasem neuroprzekaźnikiem szczęścia oraz motywacji. Uwalniana jest w organizmie, kiedy zaspokoimy swój układ nagrody znajdujący się w mózgu.
- Uwaga! Dopamina może jednak uzależniać, bób ze względu na swój znakomity smak także.
Co znajdziemy w bobie?
Bób, jako składnik diety działa niezwykle prozdrowotnie. Zawiera w sobie wiele mikro- i makroelementów usprawniających funkcje organizmu.
- Kalorie: bób zawiera 88 kcal na 100 gram. To dość dużo, nie poleca się więc spożywanie bobu w dużych ilościach, zwłaszcza, że jest to roślina powodująca wzdęcia przy zjedzeniu większej ilości.
- Sód: bób zawiera aż 25 mg sodu na 100 gram. Sód odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu potencjału czynnościowego błon komórkowych
- Potas: 332 mg/100 g. Jest ważny dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, pośredniczy w komunikacji neuronów
- Bób zawiera również mniejsze ilości magnezu (33 mg/ 100 g) oraz żelaza ( 1,6 mg / 100g)
- Oprócz tego bób zawiera 0 cholesterolu! Jest niezwykle polecany dla osób chorych na choroby układu krążenia i serce
- Z witamin znajdziemy w nim spore ilości witaminy A oraz Witaminy B6
Lecznicze właściwości bobu
Bób wykorzystywany był w medycynie ludowej, jako remedium na biegunki, owrzodzenia i ropnie. Świetnie działa, jako lek na trudno gojące się rany. Wspomaga pracę układu trawiennego, przeciwdziała chorobom układu pokarmowego oraz nowotworom. Zawiera w sobie lektynę, która wchłaniając się w błonę śluzą jelita powoduje niemożność powstawania komórek rakowych. Dodatkowo zapobiega zakwaszaniu organizmu. Polecany kobietom w ciąży zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dzieci. Pomaga również w leczeniu anemii.
Co o tym sądzisz?