34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 687 produktów w 199 kategoriach

Bób na zdrowie! Poznaj niesamowite właściwości i historię bobu

Bób na zdrowie! Poznaj niesamowite właściwości i historię bobuBób na zdrowie! Poznaj niesamowite właściwości i historię bobu

Bób to roślina biblijna. Wspomina się o nim w Biblii przynajmniej kilka razy, jako roślinę dodającą mnóstwo energii, pozwalającej przetrwać w obleganych twierdzach czy wykorzystywanej, jako dodatek do chleba.

Bób znany jest od dawna

Historia bobu tak naprawdę sięga jednak do przepięknego basenu Morza Śródziemnego, gdzie najprawdopodobniej – jak podają archeolodzy – spożywany był już w neolicie. Wykopaliska z Egiptu potwierdzają, że bób spożywano już 2500 lat przed naszą erą! W starożytności bób jawił się, jako najlepszy przysmak Rzymian.

Na ratunek chorym na Parkinsona

Bardzo ciekawym faktem z historii bobu jest wyizolowanie z niego w 1910 roku lewodopy. Jest to aminokwas, który służy dzisiaj do leczenia osób chorych na Parkinsona. Z opisywanymi szeroko badaniami nad lewodopą zapoznać się można w książce wybitnego brytyjskiego neurologa Olivera Sacksa Przebudzenia.

  • Jakie właściwości ma bób?

  • Co zawiera bób?

Bób jest naturalnym nośnikiem lewodopy, która po wchłonięciu do organizmu człowieka zostaje przekształcona w dopaminę. Dopaminę nazywa się zaś czasem neuroprzekaźnikiem szczęścia oraz motywacji. Uwalniana jest w organizmie, kiedy zaspokoimy swój układ nagrody znajdujący się w mózgu.

  • Uwaga! Dopamina może jednak uzależniać, bób ze względu na swój znakomity smak także.

Co znajdziemy w bobie?

Bób, jako składnik diety działa niezwykle prozdrowotnie. Zawiera w sobie wiele mikro- i makroelementów usprawniających funkcje organizmu.

  1. Kalorie: bób zawiera 88 kcal na 100 gram. To dość dużo, nie poleca się więc spożywanie bobu w dużych ilościach, zwłaszcza, że jest to roślina powodująca wzdęcia przy zjedzeniu większej ilości.
  2. Sód: bób zawiera aż 25 mg sodu na 100 gram. Sód odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu potencjału czynnościowego błon komórkowych
  3. Potas: 332 mg/100 g. Jest ważny dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, pośredniczy w komunikacji neuronów
  4. Bób zawiera również mniejsze ilości magnezu (33 mg/ 100 g) oraz żelaza ( 1,6 mg / 100g)
  5. Oprócz tego bób zawiera 0 cholesterolu! Jest niezwykle polecany dla osób chorych na choroby układu krążenia i serce
  6. Z witamin znajdziemy w nim spore ilości witaminy A oraz Witaminy B6

Lecznicze właściwości bobu

Bób wykorzystywany był w medycynie ludowej, jako remedium na biegunki, owrzodzenia i ropnie. Świetnie działa, jako lek na trudno gojące się rany. Wspomaga pracę układu trawiennego, przeciwdziała chorobom układu pokarmowego oraz nowotworom. Zawiera w sobie lektynę, która wchłaniając się w błonę śluzą jelita powoduje niemożność powstawania komórek rakowych. Dodatkowo zapobiega zakwaszaniu organizmu. Polecany kobietom w ciąży zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dzieci. Pomaga również w leczeniu anemii. 

zdrowie fasola bób

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 687 produktów w 199 kategoriach