Od wieków mówi się o dobroczynnym działaniu błonnika na przewód pokarmowy. Dziś odkrywa się jego zalety na nowo, dzięki czemu znajdziemy go prawie wszędzie – na półkach sklepów i aptek, w postaci ciastek, proszków, a nawet gum do żucia. Każda dieta odchudzająca powinna być bogata w błonnik, ponieważ daje uczucie sytości nie dostarczając organizmowi kalorii.
Co to jest błonnik?
Czy błonnik jest zdrowy?
Trudno przecenić rolę tego składnika w dbaniu o sylwetkę. Nazywa się go inaczej włóknem pokarmowym, ponieważ stanowi mieszaninę substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin. Dzieli się go na rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
- Błonnik rozpuszczalny – pęcznieje w żołądku i tym samym rozciąga jego ściany. Skutecznie zmniejsza ból i jednocześnie nie dostarcza kalorii, dzięki czemu jest pomocny w odchudzaniu. Jednocześnie spowalnia wchłanianie węglowodanów i zarazem pomaga oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach, działa hamująco na biegunki i zmniejsza stężenie złego cholesterolu. Znajdziesz go przede wszystkim w miąższu roślin i owoców, orzechach, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych.
- Błonnik nierozpuszczalny – ten rodzaj błonnika działa jak wypełniacz. Pomaga w regulowaniu wypróżnień, zwalczaniu zaparć. Jednocześnie wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza. W tym przypadku działa on jak miotła, usuwająca z organizmu zalegające w jelitach resztki. Daje uczucie sytości. Znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, otrębach, skórce i ziarnach.
Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 d0 40 gramów. Zaleca się go przede wszystkim osobom cierpiącym na kamicę nerkową, otyłość, cukrzycę i miażdżycę. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu:
- Pobudza ukrwienie jelit,
- Spowalnia wchłanianie cukru,
- Chroni przed zaparciami,
- Przyspiesza perystaltykę jelita grubego,
- Wpływa na wydzielanie hormonów w przewodzie pokarmowym,
- Usuwa toksyny bakteryjne, więc działa odtruwająco,
- Zwiększa wydzielanie soków trawiennych,
- Zwiększa wydzielanie śliny i działa ochronnie na zęby.
Aby osiągnąć zadowalające efekty, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Codziennie spożywaj suszone owoce (morele, rodzynki, figi, daktyle, śliwki). Będą doskonałym dodatkiem do mięs, jogurtu i jednocześnie świetną przekąską np. na wieczór przed telewizorem.
- Dodawaj do jogurtu, sosów, potraw mielonych łyżkę otrąb.
- Jedz siemię lniane, które jest dostępne w formie ziaren i proszku w sklepach spożywczych oraz aptekach.
- Każdego dnia po przebudzeniu wypijaj na czczo szklankę wody z sokiem z cytryny lub miodem.
- Jedz buraki, będą dobre pod każdą postacią, gdyż są bogate w błonnik.
Co o tym sądzisz?