Błonnik pokarmowy jest jednym z niezbędnych elementów, które zawierają się w codziennej, zbilansowanej diecie. Osoby, które są w trakcie odchudzania albo dopiero planują zrzucenie zbędnych kilogramów powinny spożywać błonnik częściej niż osoby z unormowaną wagą ciała. Odchudzanie i dieta to czas, w którym błonnik może niezwykle pomóc w oczyszczeniu organizmu. Naturalnie błonnik odnaleźć można w wysokich stężeniach w jabłkach, których w Polsce produkuje się niezwykle dużo, a przez to są to owoce ogólnodostępne i tanie.
Co to jest błonnik?
Co zawiera błonnik?
Czym jest błonnik?
Jest to substancja niezbędna w diecie każdego dorosłego człowieka, jak również i dziecka. Osoby odchudzające się powinny spożywać błonnika więcej z powodu dużego zapotrzebowania na zwiększenie i przyspieszenie metabolizmu organizmu. Błonnik składa się z wielu pomniejszych składników, których lista wciąż rośnie – ostatnio dodano do listy składników np. chitynowe pancerzyki. Ogólnie błonnik składa się z elementów nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych w wodzie. Tylko odpowiednie wyważenie jednych i drugich elementów w jego składzie daje najlepszy efekt odchudzający i dietetyczny: właśnie taki idealny skład posiada błonnik jabłkowy.
Elementy rozpuszczalne, przykłady:
- Pektyny
- Gumy
- Śluzy roślinne
Elementy nierozpuszczalne, przykłady:
- Celuloza
- Lignina
- Krzemionka
Dlaczego błonnik jest tak ważny?
Błonnik usprawnia funkcje przewodu pokarmowego, pozwala na szybsze spalanie kalorii i spożytych pokarmów. Dodatkowo błonnik pomaga w zmniejszeniu wchłaniania tłuszczy oraz cholesterolu. Przy tym również spowalnia rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie zostają one od razu „przerobione” na tkankę tłuszczową.
Dodatkowo błonnik pokarmowy działa lekko przeczyszczająco poprzez przyspieszenie metabolizmu oraz przyspieszenie trawienia i perystaltyki jelit. Dodatkowym plusem dla osób odchudzających jest fakt, że błonnik jabłkowy pęcznieje w żołądku przez co zmniejsza się na dłuższy czas ssące uczucie głodu.
Błonnik jabłkowy
Wybór jabłek, jako źródła błonnika to doskonały sposób na urozmaicenie swojej diety. W sklepach znajdziemy wiele różnych odmian jabłek, w tym jabłka takie, jak: Antonówka, Papierówka, Pink Lady, Gala czy Lobo. Wszystkie z nich zawierają odpowiednie ilości błonnika jabłkowego, a dodatkowo posiadają odmienne smaki i aromaty: każdy może wybrać jabłko odpowiednie dla siebie!
Oczywiście, błonnik jabłkowy można zakupić również w aptece w formie błonnika suplementarnego, czyli suplementu diety. Zazwyczaj w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie. Jest to wysokiej jakości błonnik wyizolowany z jabłek, mający równie dobre efekty, co błonnik naturalnie występujący w tych owocach.
Co jeszcze musisz wiedzieć?
- Dziennie spożywaj od 20 do 40 g błonnika – są to zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia
- Kupując błonnik jabłkowy z apteki dziennie spożywaj 1 łyżeczkę suplementu rozmieszaną z wodą
Co o tym sądzisz?