Aronia to niezwykle cenny składnik, który jest nazywany owocem długowieczności i życia dobrego pod względem sił i witalności. Pochodzi z Ameryki Północnej, Polska jest jego producentem i rozsławia go także na światową skalę. Jego zalety dla naszego serca, a także mózgu i krążenia mają wielkie znaczenie. Właściwości zdrowotne aronii są niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Jakie cenne witaminy są zawarte w aronii?
- Wit. C,
- Wit.B1, B2,
- Wit. PP,
- Antyutleniacze,
- Kwas chlorogenowy, który absorbuje nadmiar glukozy; dlatego diabetycy mogą go bez ograniczeń jako zdrowy owoc spożywać
- Kwas foliowy,
- Katechiny,
- Taniny,
- Kwasy
Właściwości aronii
- Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C aronia to znakomity owoc na odporność, zmniejsza stany zapalne, uszczelnia naczynia krwionośne,
- Wzmacnia krążenie żylne,
- Sok z aronii wpływa kojąco także na stany zapalne skóry i jej przesuszenie po różnych chorobach,
- Wzmacnia odporność skóry na działanie promieni słonecznych,
- Zapobiega miażdżycy,
- Dla cukrzyków jak wyżej wspomnieliśmy to idealny napój nie powodujący niebezpiecznych skoków cukru w organizmie,
Poprawia gospodarkę tłuszczami, - Dzięki zawartości bardzo dużej antyoksydantów aronia odmładza organizm, zapewnia siły witalne, fizyczne jak i psychiczne, łagodzi napięcia, stres,
- Wzmacnia organizm w okresie rekonwalescencji,
- Chroni przed nowotworami,
- Zapobiega otyłości, przyśpiesza przemianę materii,
- Leczą zapalenie stawów, stany alergiczne,
- Działa na pamięć i refleks, zwiększa koncentrację, wspomaga procesy pamięciowe,
Dietetycy zalecają stosowanie spożywanie jako napoju aronii w dawce 50 ml codziennie by zapewnić sobie dobre stężenie tego owocu w organizmie.
Jak każdy nawet naturalny przysmak ma jednak i aronia ograniczenia. Nie mogą jej spożywać wrzodowcy,osoby z nadkwasotą, stanem zapalnym żołądka i dwunastnicy.
Jakie właściwości posiada aronia?
Czy aronia jest zdrowa?
Aronia dla urody
Aronia działa ochronnie i leczniczo na skórę. Dlatego przemysł farmaceutyczny wykorzystuje aronię do sporządzania maseczek, toników, szamponów i różnych kosmetyków poprawiających wygląd skóry, odmładzających, poprawiających koloryt skóry. Aronia jest też ze względu na właściwości wzmacniające naczyńka krwionośne idealną substancją w kremach na popękane naczynka, dla skóry ze skłonnością do zaczerwienień.
Aronia w kuchni
Aronia jest cudownym przysmakiem. Możemy go podawać w formie:
- Soków,
- Konfitur,
- Dżemów,
- Nalewek, dodatków do mięs,
- Dodatków do naleśników,
- Dodatków do lodów, galaretek, ciast i deserów,
Ciekawostki
- Sok z aronii jest używany do barwienia jogurtów i napojów.
- Aronia została odkryta ponad 300 lat temu.
- Zachowuje ten cudowny owoc swoją barwę nawet po 100 krotnym rozcieńczeniu.
- Aronia jest niezwykle odporna na mróz; wytrzymuje nawet do -35 stopni mrozu.
Nie zapominajmy o aronii. Gdyż jak widać jego moc i właściwości są tak duże, że należy go uwzględniać przez cały rok w swojej diecie. Jest odmianą owocu goryczkowatego, a jednak pysznego
Co o tym sądzisz?