Anyż to jedna z najstarszych przypraw bo znana już od starożytności. Chińczycy, Grecy jak i Hiszpanie są jej propagatorami. Częściami leczniczymi i cudem dla urody są nasionka oraz olejek anyżowy. To jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. W smaku przypomina lukrecję. W Polsce hitem są jedynie nalewki na bazie tej rośliny. Glównie aktualnie jest uprawiany w Chinach, Japonii i na Filipinach.
Jego popularność w Polsce zawdzięczamy zakonowi Benedyktynów.
Olejek anyżowy jest pozyskiwany w wyniku destylacji z parą wodną. Ma wszechstronne zastosowanie w dermatologii, kosmetologii. To substancja bardzo silnie zapachowa. W Polsce anyż jest rzadko stosowany i to bardzo duży błąd.
Jego wszechstronne zastosowanie jest przydatne dla każdego.
Na co działa anyż?
Jakie działanie ma anyż?
Działanie terapeutyczne anyżu :
- leczy zaburzenia funkcjonowania tłustej skóry,
- poprawia znacząco pamięć,
- łagodzi męczący kaszel występujący w stanach zapalnych oskrzeli,
- ułatwia produkcję mleka dlatego jest idealnym środkiem leczniczym dla matek karmiących,
- zobojętnia kwasy w zgadze, niestrawności, a także wspiera w walce z nieżytem żołądka,
- jest to środek również silnie moczopędny,
- ze względu na działanie przeciwbólowe stosowany na silny ból zęba,
- jest jednym z naturalnie bardzo mocno działających afrodyzjaków dla mężczyzn,
- olejek jest używany zewnętrznie na świerzb oraz wszy,
- jako zioło rozkurczowe pomaga przy bólach menstruacyjnych,
- reguluje również cykl miesiączkowy,
- regularnie stosowany pomaga odzyskać świeży oddech,
- sportowcy stosują olejek anyżowy dla rozgrzania mięśni przed treningiem i do zabiegów rehabilitacyjnych,
- zwalcza bolesne kolki u niemowląt,
- leczy skutecznie zaparcia,
- działa znakomicie antybakteryjnie na: łojotokowe zapalenie skóry głowy,
- olejek wspomaga również po ukąszeniach komarów,
- przyśpiesza gojenie ran,
- istotnie jest również jego działanie energetyczne; często jest dodawana z rana do kawy lub herbaty,
Anyż w kulinarii również ma wszechstronne zastosowanie. Spożywając go w rożnych formach jako dodatek do potraw wspieramy naturalnie nasze zdrowie. Jest to słodka przyprawa do deserów, potraw z ryżem, zup, ryb, drobiu, pieczywa żytniego.
Do herbatki stosowanej leczniczo należy dla walorów smakowych i leczniczych dodać miód.
Na zapalenie oskrzeli zielarze polecają dodać do naparu lobelię.
Jako ciekawostki możemy przytoczyć fakt iż owoce anyżu podaje się w indyjskich liniach lotniczych jako zapobiegające złemu samopoczuciu, a dawnej był podawany jako narkotyk przy bardzo bolesnych operacjach.
Pamiętajmy jednak, że słynne powiedzenie „używajmy ale z nadmiarem’’ jest także tutaj bardzo trafne ponieważ spożywany w nadmiarze prowadzi do zaburzeń pracy nerek, a nawet otępienia i ogłupienia. Jednak spokojnie i z rozwagą stosowany może stać się dla nas i naszych domowników środkiem naturalnym na przykre dolegliwości. Szukajmy dlatego przetworów z anyżem w zielarniach i sklepach z ekologiczną żywnością. Ciekawy smak i właściwości lecznicze powinny przekonywać nas do tego.
Co o tym sądzisz?