W dzisiejszych czasach alergia na gluten jest bardzo często spotykaną przypadłością. Już nawet 20% osób chorych na alergie pokarmowe wykazuje uczulenie na gluten. Jak więc rozpoznać u siebie lub członków swojej rodziny alergię na ten składnik?
U dzieci alergia na gluten najczęściej objawia się jako atopowe zapalenie skóry, zdecydowanie rzadziej można się spotkać z objawami tej alergii występującymi ze strony układu pokarmowego lub oddechowego, a objawiają się nawet po zjedzeniu niewielkich jego ilości. Z tej alergii większość dzieci wyrasta. U dorosłych natomiast alergia na gluten występuje w postaci obrzęków, biegunki, a także wysypki, tzw. pokrzywki czy też wstrząsu anafilaktycznego. Różnica między występowaniem alergii tej u dzieci i u dorosłych jest taka, że dorośli cierpią na tą przypadłość i nie mogą z niej wyrosnąć, ale aby objawy wystąpiły potrzebują przyswoić naprawdę duże ilości glutenu.
Jakie są objawy alergii na gluten?
Jakie produkty nie zawierają glutenu?
Pierwsze objawy alergii pokazują się już w ciągu kilku minut do godziny od spożycia glutenu a ich rodzaj jest zależny od rodzaju przeciwciał. Mogą to być jeden lub więcej z podanych objawów: wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry.
Przychodzi więc na myśl pytanie, jak sobie z tą nietolerancją radzić. Może warto pomyśleć o wyeliminowaniu glutenu z diety, z pewnością okaże się to o wiele bardziej skuteczne, niż przyjmowanie tabletek na już występujące objawy.
Dlatego ważne jest aby zapamiętać jakie produkty spożywcze są wolne od glutenu i na nich oprzeć swoją podstawową dietę. Nie musi to być trudne, a jeżeli nie jest to dla Ciebie problemem warto także udać się do dietetyka, który opracuje na tej podstawie pożywną i pełnowartościową dietę dla całej rodziny.
Produkty, które NIE zawierają glutenu:
Zboża naturalnie niezawierające glutenu takie jak ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupowane oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa, świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty, masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek, Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane), cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole, Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari, zupy domowe z dozwolonych produktów, proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe.
Co o tym sądzisz?