34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Alergia krzyżowa jako jedna z przyczyn nietolerancji pokarmowej

Alergia krzyżowa jako jedna z przyczyn nietolerancji pokarmowejAlergia krzyżowa jako jedna z przyczyn nietolerancji pokarmowej

Alergicy, u których w okresie pylenia nasilają się objawy takie jak kaszel, katar, wysypka, osłabienie, bóle brzucha często nie zdają sobie sprawy, że taką wzmożoną reakcję organizmu powodują alergie krzyżowe, w wyniku których organizm odrzuca tolerancję na wiele produktów spożywczych.

Alergia to nadmierna reakcja obronna organizmu, wywołana przez alergeny. Idąc dalej alergeny krzyżowe to takie czynniki alergizujące, które są całkowicie odmienne od siebie, a powodują taką samą reakcję układu odpornościowego, szczególnie przy połączeniu ze sobą. Dzięki pokrewieństwu biochemicznemu różnych substancji, nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym, może u alergika wywołać różne reakcje alergiczne – następuje wtedy „reakcja krzyżowa”. Reakcja , o której mowa pojawia się wówczas, gdy alergen inny, niż ten który wywołuje uczulenie prowadzi do reakcji alergicznej. Do reakcji krzyżowych dochodzi często pomiędzy pyłkami i pokarmami.
Działa to w ten sposób, że osoba uczulona na np. pyłek brzozy, która jesienią (poza sezonem pylenia) toleruje czekoladę, w okresie natężonego pylenia brzozy, po spożyciu tej samej czekolady doznaje reakcji alergicznej na zawarte w niej śladowe ilości alergenów orzechów. Lub odwrotnie. Osoba, która nie toleruje np. kiwi, w okresie kwitnienia traw, reaguje alergicznie właśnie na trawy . Jesienią czy zimą natomiast nie występują u niej żadne inne dolegliwości alergiczne.

  • Co to jest alergia?

  • Jakie składniki uczulają?

Piekielna brzoza

Alergicy, obok traw, zbóż, bylicy, są najczęściej uczuleni na pyłki brzozy i brzoza właśnie najczęściej wchodzi w kombinacje z pokarmami wywołując nietolerancję pokarmową.
Alergicy uczuleni na pyłki brzozy powinni uważać na spożywanie następujących produktów: owoce pestkowe (jabłko, gruszka), kiwi, marchewka, seler, pomidor, przyprawa curry. Do reakcji krzyżowej może (ale nie musi, przy tych produktach wzajemne oddziaływanie nie jest tak wysokie) dojść po zjedzeniu śliwki, brzoskwini, mango, pomarańczy, soi, papryki, pieprzu, kminku. Jeżeli do organizmu dostaną się dwa alergeny jednocześnie, np. pyłek brzozy i jabłko, może to doprowadzić do wystąpienia objawów astmy, a nawet w najgorszym wypadku wstrząsu anafilaktycznego.
Osoby z alergią krzyżową najczęściej skarżą się na ogólne osłabienie, kłopoty z koncentracją lub zawroty głowy jak również na pieczenie ust, swędzenie podniebienia, obrzęk lub drętwienie błony śluzowej jamy ustnej (warg i dziąseł). Takie objawy są charakterystyczne dla zespołu alergii jamy ustnej. Szacuje się, że występuje on u 80% osób uczulonych na pyłek brzozy.

Och ta trawa

Pyłki traw w okresie wiosennym są istnym koszmarem dla alergików. Dodatkowo również bardzo często krzyżują się z innymi alergenami - alergenami pokarmowymi. Alergicy w tym czasie powinni unikać spożywania kiwi, melona, surowego pomidora, mąki. Możliwe, że poczują się źle także po zjedzeniu owoców pestkowych, selera, cebuli a nawet ryżu. Trzeba pamiętać, że wszystkie te produkty mogą ale nie muszą uczulić, natomiast jeżeli u alergika występuje wysoki współczynnik uczulenia na pyłki brzozy i trawy powinien zwrócić szczególną uwagę na to co je gdyż objawy nietolerancji pokarmowej mogą nie wystąpić od razu a dopiero po kilku godzinach lub nawet dniach.

alergeny alergia pokarmowa nietolerancja pokarmowa produkty spożywcze żywność

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach