Miód znany jest już od wieków. Jest jednym z produktów, który posiada niezliczone walory prozdrowotne, świetnie oddziałując na organizm człowieka. Przy tym cudownie smakuje, jest słodki, ale niestety również kaloryczny. Z tego ostatniego powodu miodu nie należy jeść dużo i często, można jednak dodawać go, jako dodatek do potraw, ciast, deserów czy słodzić nim, zamiast cukrem. Ma wiele właściwości leczniczych, o których piszemy poniżej. Miód z pewnością jest podstawą zdrowego stylu życia dając zdrowie i młodość.
Jakie właściwości ma miód?
Czy miód jest zdrowy?
Dlaczego warto spożywać miód?
- Miód ma znakomity wpływ na funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Niesamowicie wzmacnia serce i jest świetny w profilaktyce jego chorób
- Miód świetnie również pomaga w gojeniu ran, dlatego warto go spożywać po cięższych wypadkach, ale również tych mniejszych, kiedy coś goi się nieprawidłowo
- Działa również antybakteryjnie, dlatego polecany jest w każdej bodaj chorobie przywracając organizm do równowagi. Zwłaszcza warto pić mleko z miodem podczas grypy czy wiosennych czy jesiennych przesileń, gdzie łatwo o przeziębienie. Co ciekawe, wartości antybakteryjnie miodu są tak silne, że działa on podobnie jak antybiotyki
- Spożywanie miodu ożywia również nasze komórki nerwowe. Lepiej zapamiętujemy i funkcjonujemy, szybciej można „złapać” koncentrację i skupić się na swojej pracy
- Miodu można używać również, jako kosmetyku domowej produkcji. Można z niego przygotowywać odżywcze maseczki, peelingi czy kremy do twarzy lub do całego ciała. Działa on rozjaśniająco na skórę, odżywczo, uelastyczniająco i nawilżająco
- Pomocny jest również przy wszelkiego rodzaju biegunkach, ponieważ ma działanie przeciwbiegunkowe. W ten sposób działa, kiedy miód spożyjemy wprost ze słoiczka. Jednak już miód poddany obróbce termicznej może również działać, jako lek na zaparcia
- Miód zawiera w sobie mnóstwo różnego rodzaju witamin, mikro- i makroelementów. Witaminy i minerały występują w miodzie tak mnogo, że aż trudno wszystkie je wymienić – skład jest aż tak bogaty! Wśród nich znajdziemy witaminę A, B1, B2, B6, B12 oraz witaminę C. Do tego w miodzie znajduje się żelazo, chlor, fosfor, wapń, magnez, potas, kobalt, mangan, molibden, a także kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz biotyna. Miód zawiera również wiele enzymów, których głównym działaniem jest właśnie działanie bakteriobójcze
- Sposób na kaca? To również miód. Zawiera on sporo fruktozy, która świetnie radzi sobie z odczuwalnymi skutkami spożycia zbyt dużych ilości alkoholu
- Miód wzmaga również apetyt u osób chorych i starszych, które mogą odmawiać jedzenia. Dobry jest także dla dzieci-niejadków. Łyżeczka miodu naprawdę może zdziałać cuda, a przy tym nie będzie dla dziecka czymś nieprzyjemnym
Co o tym sądzisz?