Czerwona papryka jest bardzo często wykorzystywana w europejskiej kuchni, szczególnie w kuchni węgierskiej, ale także w Polsce. Najtańsza do kupienia właśnie w okresie letnim, później już nieco droższa, ale nadal dostępna w naszym kraju. Jest rośliną roczną. Można ją spożywać również w innych formach: konserwowej czy sproszkowanej, jako dodatek do innych potraw. Paprykę można gotować, smażyć czy zapiekać – każdy z tych sposobów wydobywa z niej inne aromaty i smaki. Co jednak papryka daje nam zdrowego? O tym poniżej.
Jakie właściwości ma czerwona papryka?
Jakie zalety ma czerwona papryka?
9 zalet spożywania czerwonej papryki
- Papryka czerwona zawiera w sobie moc witaminy C, która poprawia odporność i wzmacnia organizm. Chroni organizm między innymi zmniejszając objawy alergii, czy przyspieszając gojenie się ran. Prowadzi do prawidłowego wzrostu kości i zębów. Przeciwdziała próchnicy i łamliwości paznokci.
- Zawiera w sobie sporo beta-karotenu, który jest znakomitym przeciwutleniaczem. Hamuje wszelkie procesy oksydacyjne oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka i inne nowotwory.
- Znajdują się w niej również inne składniki antyoksydacyjne, takie jak witamina A i E. Witamina E nadaje papryce również unikalne działanie poprawiające urodę, ponieważ przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej kondycję
- Czerwona papryka to również doskonałe źródło potasu. Potas świetnie niweluje uczucie zmęczonych, ciężkich nóg oraz spuchniętych rąk i dłoni. Reguluje również ciśnienie krwi oraz znosi niechciane skurcze mięśni. Ułatwia zapamiętywanie, powoduje, że stajemy się mniej zdenerwowani i zestresowani. Stres, koncenracja, bezsenność - na to wszystko podziała właśnie potas.
- W papryce znajdziemy również wapń, który przede wszystkim buduje i chroni nasze kości. Szczególnie poleca się spożywanie produktów z zawartością wapnia dla ludzi starszych oraz dla dzieci.
- Polifenole zawarte w papryce mają za to działanie usuwające wolne rodniki , przez co cały organizm młodnieje w oczach. Usunięte zostają wszelkie pierwsze objawy zmęczenia i starzenia się.
- W czerwonej papryce znajdziemy także substancje fitoaktywne, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Spożywanie czerwonej papryki świetnie oddziałuje na nasz system odpornościowy znacznie go wzmacniając.
- Ciekawe zestawienie mikro- i makroelementów, oraz witamin i minerałów, jak i innych składników papryki czerwonej sprawia, że jest to warzywo świetnie zapobiegające napadom bólu głowy czy stosowane w profilaktyce zwapnienia naczyń krwionośnych.
- Czerwona papryka to także źródło magnezu, żelaza i fosforu oraz witamin z grupy B. Ma więc ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie naszego organizmu dostarczając wszystkich wartości odżywczych, których ten potrzebuje.
Co o tym sądzisz?