Na obiad – łosoś i węgorz na przemian. Codziennie. Do śniadania szklanka mleka, a na deser kogel-mogel z kilku jajek. I co? Badania wciąż wykazują niedobory witaminy D3. To… nic dziwnego. Sama dieta – nawet ta najbardziej nastawiona na uzupełnianie braków tego składnika – nie wystarczy. Tej substancji jest po prostu za mało. I co więcej – organizm może jest także dobrze nie wychwytywać z produktów spożywczych. Sprawdź, co utrudnia wchłanianie witaminy D.
Na co jest witamina D?
Witamina D jest potrzebna
Co ciekawe, witamina D to tak naprawdę nie jeden składnik, a cała grupa. Wśród nich jest znana ze swoich dobroczynnych właściwości witamina D3. Naukowcy udowodnili bowiem, że składnik ten nie tylko dobrze działa na rozwój kości i zębów, ale także wspomaga rozwój mózgu, reguluje gospodarkę naczyniową, wspomaga odchudzanie i znacznie poprawia samopoczucie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D
Tak wszechstronne działanie niestety ma swoją cenę. Witaminę D3 trudno jest uzupełnić wyłącznie zbilansowaną dietą. Zapotrzebowanie u dorosłych, młodzieży w wieku 11-19 lat, ciężarnych i seniorów wynosi bowiem około 4000 IU (jednostek międzynarodowych) dziennie. U otyłego dorosłego, wartość ta wzrasta do 10000 IU! Noworodki do prawidłowego rozwoju potrzebują 1000 IU. Tymczasem 100 ml mleka krowiego ma zaledwie 1,2 IU; 100 gram żółtego sera – około 15 IU; gotowany łosoś – 540 IU na 100 gram.
A przecież ciężko żywić się tymi produktami codziennie. Monotonna dieta w końcu także jest szkodliwa. Co więcej, jej wchłanianie także może być zaburzone. Oto najczęstsze powody:
- Stosowanie środków przeczyszczających
- Picie alkoholu
- Choroby zaburzające wchłanianie tłuszczy
- Długotrwała dieta niskotłuszczowa
- Starzenie się skóry
- Zanieczyszczanie powietrz
- Używanie filtrów przeciwsłonecznych
- Kortykosteroidy, czyli naturalne hormony kory nadnerczy
Suplementacja witaminy D jest niezbędna
Sposobem na uzupełnienie niedoborów witaminy D jest zatem suplementacja specjalistycznymi preparatami. Najlepiej, jeśli ta będzie zawieszona w oleju – tłuszcze wspomagają bowiem przyswajanie tego składnika.
Więcej porad dotyczących zachowania dobrego zdrowia przeczytasz na www.vitrumd3.pl.
Co o tym sądzisz?