Cukinia ma bardzo ciekawą wartość dietetyczną. Jest warzywem świetnie przyswajalnym przez organizm człowieka, a przy tym znakomicie smakuje. Cukinię nazywa się również kabaczkiem w zależności od miejsca, w którym spotykamy się z tym warzywem. Wykorzystywana nie tylko w kuchni polskiej, ale znana i popularna szczególnie w innych krajach Europy i na Bałkanach. Co cukinia ma w sobie takiego, że wartą ją jeść i przygotowywać z jej udziałem posiłki?
Jakie właściwości ma cukinia?
Jakie zalety wynikają z jedzenia cukinii?
Polskie kabaczki
Jest to jedna z roślin, która również uprawiana jest na terytorium naszego kraju. Warto więc kupować świeżą i zdrową cukinię z naszych własnych, polskich upraw. Chociaż roślina ta nie jest w Polsce tak popularna, jak inne warzywa np. pomidory, to jednak uprawia się ją często.
7 zalet jedzenia cukinii
- Cukinia polecana jest osobom odchudzającym się i dbającym o zdrowy tryb życia ze względu na swoją niską kaloryczność. Można ją wykorzystywać na wiele sposobów: tworzyć surówki, marynaty, napoje, zupy, czy dodając ją do gotowych dań. Jakkolwiek przetworzona – zawsze pozostaje „fit”. W 100 gramach owocu znajdziemy jedynie 15 kcal
- Cukinia świetnie sprzyja przemianie materii. Dzięki niej nie tylko szybciej chudniemy, ale również pozbywamy się popularnych dolegliwości żołądkowych
- Kabaczki świetnie odkwaszają organizm. Jest to warzywo polecane we wszystkich dietach odkwaszających oraz detoksykujących, które pozwala na odpowiednie usuwanie toksyn z naszego organizmu
- Cukinia zawiera w sobie odpowiednie ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i jest odpowiedzialna za wiele funkcji życiowych w naszych organizmach np. wpływa na zachowanie odpowiedniego potencjału oksydacyjnego w komórkach ciała
- Kabaczki są źródłem również zdrowego karotenu chroniącego wzrok i wspomagającego funkcje układu odpornościowego. Karoten ma również działanie antyoksydacyjne, najlepiej współdziała z witaminami z grupy B
- Znajdziemy w nich także witaminę PP (B3) oraz B1. Witamina PP sprawia, że skóra znacznie się odmładza, zmniejsza również poziom złego cholesterolu LDL, a zwiększa poziom dobrego HDL. Ma działanie detoksykacyjne na organizm, jak również obniża toksyczne działanie przyjmowanych leków. Witamina B1 natomiast będzie pomocna osobom, które często męczą się z bólami mięśniowymi i skurczami, oraz osobom z problemami z pamięcią i koncentracją, ponieważ wpływa na układ nerwowy
- Cukinia jest również bogatym źródłem żelaza, sodu, potasu, jodu czy fosforu oraz zawiera w sobie średnie ilości węglowodanów (2,5 g w 100 g) i białka, oraz niewielkie ilości błonnika i tłuszczu (tylko 0,1 g na 100 g)
Co o tym sądzisz?