34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 687 produktów w 199 kategoriach

7 faktów i mitów na temat miodu – sprawdź, które opinie są prawdziwe!

7 faktów i mitów na temat miodu – sprawdź, które opinie są prawdziwe!7 faktów i mitów na temat miodu – sprawdź, które opinie są prawdziwe!

O tym, że miód jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten słodki przysmak wzmacnia odporność naszego organizmu, dobrze wpływa na serce, reguluje pracę układu trawiennego, pozytywnie oddziałuje na pracę mózgu, ma właściwości regeneracyjne na skórę, poprawia nastrój.

  • Czy miód jest zdrowy?

  • Czy miód może się zepsuć?

Na temat miodu można usłyszeć lub przeczytać wiele opinii, z których nie wszystkie jednak są zgodne z prawdą. W związku z tym podpowiadamy, w co warto wierzyć, a co jest tylko błędnie powielanym mitem.

  1. Jeśli miód, to tylko spadziowy.

    MIT. Przekonanie, że tylko taki miód jest wartościowy to niedoinformowanie. Miód spadziowy jest najdroższą dostępną odmianą, ale nie wynika to z jego najwyższej jakości, lecz z faktu, że najmniej się go pozyskuje. Proces produkcji jest dość skomplikowany w porównaniu z pozostałymi rodzajami miodu. Biorą w nim udział nie tylko pszczoły, ale też czerwce i mszyce. To wpływa również na cenę.
  2. Miód nie może się zepsuć.

    MIT. To, że miód jest bardzo słodki nie jest gwarancją jego bezterminowej przydatności. Jeśli produkt jest źle przechowywany w nieszczelnym słoiku, to po pewnym czasie może zaabsorbować wilgoć z otoczenia i sfermentować.
  3. Zbyt wysoka temperatura psuje miód.

    FAKT. Optymalna temperatura, do jakiej można podgrzać miód to maksymalnie 40°C. Powyżej tej wartości w miodzie dochodzi do rozpadu enzymów oraz substancji aminokwasowi-białkowych, przez co traci on swoje cenne właściwości prozdrowotne, stając się jedynie zlepkiem cukrów prostych. Dodatkowo osłabia się wówczas jego charakterystyczny smak.
  4. Jeśli miód się krystalizuje, jest dobrej jakości.

    FAKT. Miód początkowo ma płynną, lejącą konsystencję. Jego skład to w około 70% cukry a w 20% woda. Z czasem woda zaczyna odparowywać i pozostaje mocno nasycony, skrystalizowany roztwór cukru. Gdy tak się dzieje, to dobry znak, który potwierdza naturalność miodu. Oznacza to, że jest bez dodatku sztucznych substancji i nie został przegrzany.
  5. Miodu nie wolno nakładać metalową łyżką.

    MIT. Miód ma co prawda kwaśny odczyn, ale w żaden sposób nie wywoła on procesu korozji podczas krótkotrwałego kontaktu z metalem. To błędne przekonanie z przeszłości, powielane przez kolejne pokolenia. Kiedyś sądzono bowiem, że metal pozbawia miód jego właściwości odżywczych.
  6. Diabetycy nie mogą jeść miodu.

    MIT. Większość osób chorych na cukrzycę może spożywać miód bez obaw. Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualnego stanu organizmu oraz zdrowego umiaru. W przeważającej liczbie przypadków brak jest jednak przeciwwskazań do używania tego smakołyku w diecie diabetyków. Przeprowadzone badania wykazały, że miód tylko w niewielkim stopniu wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi.
  7. Miodu nie wolno rozcieńczać wodą.

    FAKT. Najlepiej jest spożywać miód bezpośrednio. Dopuszczalne jest rozpuszczanie go w mleku, soku lub jogurcie, ale nie powinno się zalewać go wodą. Pod jej wpływem miód zwiększa swoje właściwości antybiotyczne, co może się okazać wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia.
miód miód spadziowy pyłek pszczeli miód pitny
Komentarze
Dodano: 14 Kwiecień 2016
Autor: Anetka
Ocena:
Miód mam zawsze w kuchni i dodaje go często zamiast cukru do róznych przekąsek i deserów, a w przeziębieniu do mleka :D
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 687 produktów w 199 kategoriach