Sześć łyżeczek – dokładnie tyle wynosi nasz dzienny limit cukru, abyśmy nie padli ofiarą schorzeń, którym sprzyja nadmiar tego produktu w diecie, ani nie odnotowali wzrostu wagi po pewnym czasie. Batoniki, słodzone napoje, wafelki... Któż po nie nie sięga? Problem pojawia się w momencie, gdy słodkości nie odstępują nas choćby na dzień.
Jakie właściwości ma cukier?
Czy cukier szkodzi?
Przeglądając skład produktów na sklepowych półkach, trudno nie natknąć się na cukier. Pozornie zdrowe produkty, takie jak owocowa maślanka czy sok, zazwyczaj nie stronią od jego nadmiaru. Z tego powodu, warto znaleźć chwilę i zastanowić się, ile cukru na co dzień rzeczywiście spożywamy...
Braki składników odżywczych
U sympatyków słodkich przekąsek, nierzadko batonik czy pączek, zastępuje racjonalny posiłek, a słodzone napoje herbatę. Jakby na złość sobie, wybieramy wysoko kaloryczną opcję, która nie zapewnia nam niezbędnych przeciwutleniaczy, białek, błonnika, witamin i minerałów. Wraz ze spadkiem sił witalnych, możemy zauważyć, iż nasz układ odpornościowy reaguje słabiej.
Dodatkowy etat dla wątroby
Metabolizm cukru, niekiedy wywołuje stany zapalne, które stają się początkiem wielu chorób. Wedle opinii lekarza, niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, wynika w znacznej mierze ze zbyt częstego spożywania słodyczy. Jeśli stale zmagamy się z sennością, znużeniem, bólem ulokowanym pod prawym żebrem oraz doskwiera nam kiepskie samopoczucie, zachodzi spore prawdopodobieństwo, iż cierpimy na to schorzenie. O ile nie pozbędziemy się dotychczasowych przyzwyczajeń, grozi nam marskość i nowotwór przeciążonego organu.
Bezobjawowe zagrożenie
Pozostajemy w temacie nowotworów. Innym poważnym zagrożeniem jest rak trzustki, którego diagnoza jest utrudniona przez wzgląd na późno pojawiające się symptomy. Często przed wystąpieniem tego nowotworu, pacjenci zapadają na cukrzycę typu II i otyłość.
Układ nerwowy w tarapatach
Choroba Alzheimera nierzadko idzie w parze z cukrzycą i otyłością. Podjadanie słodyczy, może skończyć się także demencją lub osłabieniem zdolności poznawczych.
Cukier wpływa na stan uzębienia!
Aż 95 proc. obywateli naszego kraju ma zdiagnozowaną próchnicę. Im więcej w codziennych przekąskach spożywamy cukru, tym nasze wizyty u stomatologa, powinny być częstsze, ponieważ dowiedziono, iż nadmiar cukru sprzyja powstawaniu ubytków i próchnicy. Dzieje się tak, dlatego że pewne bakterie z bytujących w jamie ustnej, odżywiają się właśnie tym składnikiem. Higiena powinna obejmować nie tylko posługiwanie się szczoteczką, ale również nićmi dentystycznymi.
Zaatakowany układ krążenia
Nie musisz palić papierosów by paść ofiarą schorzeń układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną zgonów w naszym kraju. Obok używek i stresu, to właśnie cukier zwiększa ich prawdopodobieństwo.
Co o tym sądzisz?