34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 687 produktów w 199 kategoriach

5 składników, których brak wegetarianom

5 składników, których brak wegetarianom5 składników, których brak wegetarianom

Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa, bo łączy wyeliminowanie niezdrowego mięsa czerwonego ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców. Jednak nawet będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej można nabawić się groźnych dla zdrowia niedoborów.

  • Czego brakuje w diecie wegetariańskiej?

  • Jak uzupełnić żelazo w organiźmie?

  1. Magnez
    Magnez w naszym organizmie odpowiada za szereg ważnych, życiowych funkcji. Głównie za dobry stan mózgu, ale też za zdrowie paznokci i włosów. Jednak głównym źródłem magnezu w diecie większości z nas jest mięso i nabiał, dlatego na niedobory szczególnie narażeni są weganie, którzy wyłączają z diety mleko, jajka i sery. Na szczęście istnieją inne produkty, z których można czerpać dużo magnezu. Należą do nich kakao i czekolada gorzka a także orzechy. Włączenie ich do diety zagwarantuje, że nie narazimy się na niedobory.
  2. Witamina B
    Głównymi źródłami witaminy B jest mięso a także sery żółte i nabiał. Witamina B odpowiada w naszym organizmie za pracę mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji i poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Bierze też udział we wchłanianiu magnezu, dlatego warto, by oba te składniki znalazły się w diecie. Weganom i wegetarianom łatwo jest o niedobory, jeśli nie dbają o urozmaicanie swojej diety. Jeśli jednak włączą do posiłków groch, fasolę, pieczywo pełnoziarniste, kasze i zielone warzywa, z pewnością nie zabraknie im witaminy B w diecie.
  3. Witamina D
    Witaminę D nazywa się „witaminą słońca”, ponieważ 80 % tego składnika trafia do nas wraz z promieniami słonecznymi. Pozostałe źródła witaminy D to dieta,w tym mięso, oleje roślinne i jajka. Z tego powodu weganom bardzo trudno jest trafić na roślinne źródła witaminy D i narażają się na niedobory. Te z kolei skutkują gorszym stanem zębów, łamliwymi kośćmi (szczególnie u dzieci i osób starszych) i problemy ze wzrokiem.
  4. Żelazo
    Żelazo znaleźć można w wątróbce, mięsie czerwonym i w szpinaku. Nie każdy wegetarianin wie jednak, że w szpinaku znajduje się ok. 100 razy mniej żelaza, niż w produktach mięsnych, dlatego bardzo trudno jest uzupełnić jego niedobory. A żelazo odpowiada w naszym organizmie za jego podstawowy budulec, czyli krew. Bez tego pierwiastka można zachorować na niedokrwistość, która objawia się bladą cerą, osłabieniem i ciemnymi cieniami pod oczami. To szczególnie niebezpieczne w ciąż, gdy niedokrwistość może dotyczy też dzieci.
  5. Kwasy Omega-3 i Omega-6
    Kwasy omega-3 i Omega-6 odpowiadają w głównej mierze za prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu a także stawów. Ich główne źródła to tłuste ryby morskie i niektóre oleje roślinne. Wegetarianie, którzy nie sięgają po ryby, mogą więc narazić się na niedobory, skutkujące słabymi i bolesnymi stawami, gorszą pamięcią i problemami z koncentracją.

Jak widać z powyższej listy, istnieją sposoby, by zapewnić wegetarianom i weganom dostęp do substancji mineralnych, których główne źródło to mięso i nabiał. Jednak nie w każdym przypadku jest to skuteczne (np. witaminę D można znaleźć głównie w nabiale czy tranie, dlatego weganom trudno jest uzyskać dobre źródło tej substancji. Dlatego osoby na takiej diecie powinny sięgać regularnie po preparaty witaminowe, które pozwolą zapobiec niedoborom.

witaminy magnez dieta zdrowie dieta wegetariańska wegetarianizm weganizm

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 953 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 687 produktów w 199 kategoriach