Ten dobrze znany w Polsce przysmak zaczyna zdobywać popularność także w innych częściach świata. Ogórki kiszone są dodatkiem do kanapek, obiadu, sałatek czy alkoholu. Okazuje się, że powinniśmy doceniać je nie tylko za walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Już w czasach starożytnych wiedziano o ich wyjątkowym działaniu – Juliusz Cezar stosował sok z kiszonek w celu poprawy koncentracji, Arystoteles uważał go za środek na potencję.
Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków?
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonych ogórków?
- Źródło witamin – prawdą jest, że sok z ogórków poprawia sprawność umysłową. Zaleca się go więc zarówno na kaca, jak i na poprawę koncentracji przed np. sprawdzianami i egzaminami. Ponadto, dzięki procesowi fermentacji wytwarzają się izotiocyjaniny, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Inne właściwości soku to leczenie objawów kaszlu, pomoc w walce z bólem głowy i migrenami, działanie przeciwzapalne, obniżanie ciśnienia krwi, pomaga w przetwarzaniu tłuszczów, węglowodanów i białek. Dodatkowo jest moczopędny i łagodzi bóle stawowe. Dzieje się tak między innymi dlatego, że znajduje się w nim wiele cennych witamin: z grupy B (mające wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów), C, A, E, K. Zawiera też składniki mineralne czyli żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, wapń.
- Podnosi odporność – właściwości zdrowotne ogórków mają swój związek przede wszystkim z procesem kiszenia, w trakcie którego powstaje kwas mlekowy. Dzięki temu sok jest naturalnym probiotykiem, co działa wzmacniająco na odporność organizmu i poprawia gospodarkę kwasowo-zasadową. Dlatego właśnie zaleca się picie soku z ogórków w sezonie jesienno-zimowym, co pomoże w zapobieganiu infekcjom wirusowym.
- Polecany na nietolerancję laktozy –ze względu na obecność bakterii probiotycznych zaleca się go osobom z nietolerancją laktozy. Ponadto chroni organizm przed grzybicami, wspomaga organizm w walce z chorobami wrzodowymi, zwiększa stężenie lipidów we krwi.
- Zwalcza pasożyty – to jedna z jego najbardziej znanych właściwości. Zaleca się picie soku z kiszonych ogórków dzieciom i dorosłym cierpiącym na kandydozę, czyli drożdżycę. Już dawniej wiedziano o takim działaniu soku i przygotowywano specjalną mieszankę odrobaczającą, w skład której wchodzi sok z kiszonych ogórków i 10 główek czosnku. Zmiażdżone główki dodaje się do kwasu, by następnie zamknąć je w słoiku i odstawić na 10 dni w zacienione miejsce. Po tym czasie przez miesiąc wypijaj 10ml mikstury dziennie.
- Pomocny w walce z nadwagą – dzięki zawartości kwasu mlekowego wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych i dobroczynnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach. Przyspiesza to przemianę materii i zwiększa przyswajanie pokarmu, co pomaga w diecie odchudzającej. Wszystkie produkty zawierające kwas mlekowy są bogate w błonnik, co dodatkowo usprawnia metabolizm. Sok z ogórków wspomaga też pozbywanie się wody z organizmu, niwelując obrzęki, usuwając szkodliwe toksyny i zastój płynów. Co więcej, kiszone warzywa odznaczają się mniejszą kaloryczności niż te w stanie surowym.
Co o tym sądzisz?