Lactobacillus rhamnosus jest to probiotyczna bakteria, hamująca rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie. Lactobacillus rhamnosus odnajduje zastosowanie jako naturalny środek konserwujący w jogurtach i innych produktach mlecznych w celu przedłużenia ich okresu przydatności do spożycia. Niektóre badania wykazują pozytywne działanie Lactobacillus rhamnosus dla układu pokarmowego, a niektóre wykazują, że może być patogenem.
Wskazania:
Biegunka;
Nadwaga i otyłość;
Atopowe zapalenie skóry;
Przepuszczalność jelitowa;
VRE;
Niepokój.
Działania niepożądane:
Stosowanie L. rhamnosus GG w niektórych grupach ryzyka, przede wszystkim u osób o obniżonej odporności oraz niemowląt, w bardzo rzadkich przypadkach może prowadzić do sepsy. Spożycie LGG jest jednak uważane za bezpieczne, a dane przedstawione w Finlandii wskazują, że nawet znaczny wzrost przyjmowania LGG nie doprowadził do zwiększenia liczby przypadków bakteriemii.
Powrót do listy