Soiae oleum i Olivae oleum to substancje stosowane w żywieniu pozajelitowym (dożylnym) u pacjentów, którzy nie mogą przyjmować pożywienia doustnie lub dojelitowo.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować leku w następujących przypadkach:
- stwierdzona nadwrażliwość na białko jaj lub białko sojowe
- poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej
- ciężkie, niewyrównane zaburzenia metaboliczne, w tym kwasica mleczanowa i niewyrównana cukrzyca
- ciężka posocznica
- ciężka niewydolność wątroby
- zaburzenia krzepnięcia, zakrzepowe zapalenie żył
- zawał serca.
Kiedy należy zachować szczególną ostrożność stosując
(zalecenia dla personelu medycznego podającego lek)
- Zaleca się prowadzenie ścisłego nadzoru klinicznego na początku każdego wlewu dożylnego. Jeżeli wystąpią jakieś nieprawidłowości, należy natychmiast przerwać wlew.
- Wlew należy niezwłocznie przerwać w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów sugerujących reakcję uczuleniową (gorączka, dreszcze, wysypka skórna, duszność itp.).
- Należy codziennie badać stężenie triacylogliceroli (tłuszczów) w osoczu krwi oraz klirens triacylogliceroli (usuwanie z krwi). Stężenie triacylogliceroli w surowicy w trakcie infuzji nie powinno przekroczyć 3 mmoli/litr. W przypadku wystąpienia takiej sytuacji kolejny wlew można rozpocząć dopiero wtedy, gdy stężenie triacylogliceroli w surowicy krwi wróci do wartości wyjściowej.
- Zarówno w czasie krótkotrwałego jak i długotrwałego żywienia pozajelitowego należy oznaczać aktywność fosfatazy zasadowej i stężenie bilirubiny całkowitej w równych odstępach czasu, zależnie od stanu pacjenta.
- Przed rozpoczęciem podawania emulsji należy wyrównać zaburzenia wodnoelektrolitowe i metaboliczne.
- W celu zapobieżenia kwasicy metabolicznej emulsje tłuszczowe należy podawać jednocześnie z roztworami węglowodanów i aminokwasów.
- W czasie prowadzenia żywienia pozajelitowego należy systematycznie oznaczać: stężenie glukozy we krwi, równowagę kwasowo-zasadową, wskaźniki gospodarki wodno-elektrolitowej i morfologię krwi.
- Jak w przypadku wszystkich płynów do podawania pozajelitowego, należy zwracać szczególną uwagę na bilans wodny, zwłaszcza u pacjentów z ostrą oligurią lub anurią.
Działania niepożądane:
Sporadycznie wystąpić mogą reakcje alergiczne (nadwrażliwość na białko jaj lub białko sojowe).
W przypadku wystąpienia objawów takich jak nadmierne pocenie, dreszcze, bóle głowy i duszność, infuzję należy natychmiast przerwać.
W trakcie długotrwałego żywienia pozajelitowego mogą wystąpić następujące działania niepożądane:
- wzrost aktywności fosfatazy zasadowej, transaminaz i stężenia bilirubiny w surowicy,
- w rzadkich przypadkach: powiększenie wątroby i żółtaczka,
- umiarkowana małopłytkowość.
Powrót do listy