38 518 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
35 491 produktów w 205 kategoriach

Zatrucie salmonellą

Przypadki zatrucia od drugiego człowieka są wyjątkowo rzadkie i dochodzi do nich jedynie wtedy gdy przebywają oni w bardzo złych warunkach higienicznych. Aby zakazić się salmonellą, trzeba spożyć pokarm, w którym znajdują się te bakterie. To choroba pochodzenia zwierzęcego. Wchłaniają one bakterie salmonelli np. ze spożywanej zakażonej paszy. Następnie wraz z kałem wydzielają ją do środowiska. Produkty spożywcze stają się “nosicielami” tej choroby czego przyczyną jest nieodpowiednio wykonany ubój, obróbka mięsa oraz spożywanie go tam gdzie jedzenie przygotowuje się dla większej liczby osób.


Każdy może być narażony na zatrucie salmonellą. By do tego doszło wystarczy nieodpowiednio zabezpieczyć produkty, a potem zostawić je w lodówce, tak by miały styczność z inną żywnością, którą później spożyjemy bez uprzedniej obróbki termicznej, np. gotowania. Do zarażenia może dojść także spożywając produkty kilkukrotnie mrożone.


Pałeczki salmonelli znajdują się przede wszystkim w mięsie oraz jego przetworach. Poza tym znaleźć je można w jajach, twarogach oraz rybach.

Zakażona żywność niczym nie różni się od tej zdrowiej, tak jak w przypadku, gdy jest zepsuta. Nie ma brzydkiego zapachu ani nalotu. By się zarazić, wystarczy tylko 20 takich bakterii.


Leczenie zatrucia salmonellą
Należy wiedzieć, że tego rodzaju zatrucia nie leczy się silnymi lekami, takimi jak antybiotyki. Czasami podaje się mocniejsze środki, ale tylko w przypadkach niemowląt oraz osób z bardzo niską odpornością, ponieważ niewyleczona choroba grozi powikłaniami.


Leczenie oparte jest przede wszystkim na nawadnianiu organizmu poprzez dostarczanie mu znacznych ilości płynów oraz odpowiedniej diety. W sytuacji gdy spożywanie jakichkolwiek pokarmów staje się niemożliwe, to wtedy konieczne jest leczenie szpitalne. Do odwodnienia może dojść w krótkim czasie. W szpitalu dokonuje się badań, które mają na celu potwierdzenie, czy to aby pałeczki salmonelli, są przyczyną występujących objawów.


Profilaktyka
W celach profilaktycznych wskazane jest zachowanie podstawowych zasad higieny oraz przygotowywania potraw. Pałeczki giną już w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Dlatego też zakażenia można uniknąć poprzez termiczne przygotowywanie potraw, czyli gotowanie, pieczenie, czy podgrzewanie jedzenia. Nie można zamrażać i rozmrażać produktów, a żywność przechowywać w niskiej temperaturze. Wskazane jest, by myć skorupki jaj przed ich użyciem w ciepłej wodzie, jeśli ich nie gotujesz - sparz je wrzątkiem. Warto również dbać o przyrządy kuchenne, takie jak nóż, czy deska do krojenia, gdyż to może być również skupisko bakterii.


choroby zakaźne Salmonelloza czy salmonella jest niebezpieczna jak rozpoznać salmonellę
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 38 518 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 35 491 produktów w 205 kategoriach