Stany zapalne jelit to choroby zapalne, które obejmować mogą jelito grube i cienkie na całej długości lub tylko ich fragmenty. Nieleczone mogą przeistoczyć się w stany zapalne.
Przyczyny
Istnieje wiele przyczyn takiej choroby. W niektórych przypadkach nawet nieodpowiednia, ciężkostrawna dieta może być odpowiedzialna za podrażnienia przewodu pokarmowego. Innym szkodliwym czynnikiem jest także nadmiar alkoholu i potrawy surowe. Do pozostałych przyczyn zalicza się również:
- Drobnoustroje - w przypadku zatruć bakteryjnych lub spadku odporności drobnoustroje obecne w mikroflorze rozpoczynają wydzielanie toksyny zatruwające organizm. Uszkodzenie błony śluzowej powoduje przedostanie się toksycznej substancji do ścianek jelita wywołując stan zapalny.
- Pasożyty przewodu pokarmowego - pierwotniaki, płazińce i obleńce mogą wywołać w organizmie szereg chorób m.in.: toksoplazmozę, lambliozę, robaczyce (glistnicę, owsicę) oraz włośnicę.
- Trujące grzyby.
- Stosowanie niektórych leków - mowa tu głównie o antybiotykach (ich częste zażywanie połączone z niską odpornością wiąże się z ryzykiem wystąpienia chorób zapalnych, których przyczyną jest grzyb Candida albicans. W związku z tym zazwyczaj przy terapii antybiotykowej stosuje się leki osłonowe). Ale także medykamentów stosowanych przy nowotworach i środków kardiologicznych. Szkodzić może także długotrwałe zażywanie preparatów potasu i salicylanów.
- Alergeny pokarmowe - zapalenie jelit jest często wynikiem reakcji alergicznej wywołanej np. przez białka.
- Czynniki immunologiczne - pewne predyspozycje genetyczne implikują nieprawidłową odpowiedź odpornościową na spożywane pokarmy prowadzącą do zapalenia jelita. Zaburzenia w reakcjach immunologicznych określa się chorobą Leśniowskiego-Crohna, która może objąć nie tylko odcinek jelita krętego, ale nawet cały przewód pokarmowy.
Objawy:
Do najczęstszych dolegliwości tej choroby zalicza się:
- wymioty, nudności
- brak łaknienia
- bóle brzucha
- biegunki, czasem krwiste lub z wydzieliną śluzową
- gorączka
- nieprawidłowe wchłanianie niektórych pokarmów, witamin i soli mineralnych
Diagnostyka:
W celu rozpoznania stanu zapalnego jelit należy przeprowadzić badanie kolonoskopowe z badaniem histopatologicznym wycinka błony śluzowej lub badanie radiologiczne jelit. W wypadku podejrzenia zakażenia drobnoustrojami dokonuje się także analiz bakteriologicznych.
Profilaktyka:
Aby uchronić się przed wystąpieniem chorób przewodu pokarmowego, należy przede wszystkim dbać o codzienną higienę przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków.
Leczenie:
Pierwszym działaniem, które możemy podjąć jeszcze przed wskazówkami wydanymi przez lekarza powinno być pozostawienie chorego w spokoju i podanie mu lekkostrawnego posiłku składającego się z sucharków i herbaty, ewentualnie kompotu. Dalsze postępowanie ustalone przez specjalistę będzie zależne od czynnika, który wywołał stan zapalny.
Powrót do listy