36 626 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
31 402 produktów w 202 kategoriach

Stany zapalne jelit

Stany zapalne jelit to choroby zapalne, które obejmować mogą jelito grube i cienkie na całej długości lub tylko ich fragmenty. Nieleczone mogą przeistoczyć się w stany zapalne.

Przyczyny

Istnieje wiele przyczyn takiej choroby. W niektórych przypadkach nawet nieodpowiednia, ciężkostrawna dieta może być odpowiedzialna za podrażnienia przewodu pokarmowego. Innym szkodliwym czynnikiem jest także nadmiar alkoholu i potrawy surowe. Do pozostałych przyczyn zalicza się również:

  • Drobnoustroje - w przypadku zatruć bakteryjnych lub spadku odporności drobnoustroje obecne w mikroflorze rozpoczynają wydzielanie toksyny zatruwające organizm. Uszkodzenie błony śluzowej powoduje przedostanie się toksycznej substancji do ścianek jelita wywołując stan zapalny.
  • Pasożyty przewodu pokarmowego - pierwotniaki, płazińce i obleńce mogą wywołać w organizmie szereg chorób m.in.: toksoplazmozę, lambliozę, robaczyce (glistnicę, owsicę) oraz włośnicę.
  • Trujące grzyby.
  • Stosowanie niektórych leków - mowa tu głównie o antybiotykach (ich częste zażywanie połączone z niską odpornością wiąże się z ryzykiem wystąpienia chorób zapalnych, których przyczyną jest grzyb Candida albicans. W związku z tym zazwyczaj przy terapii antybiotykowej stosuje się leki osłonowe). Ale także medykamentów stosowanych przy nowotworach i środków kardiologicznych. Szkodzić może także długotrwałe zażywanie preparatów potasu i salicylanów.
  • Alergeny pokarmowe - zapalenie jelit jest często wynikiem reakcji alergicznej wywołanej np. przez białka.
  • Czynniki immunologiczne - pewne predyspozycje genetyczne implikują nieprawidłową odpowiedź odpornościową na spożywane pokarmy prowadzącą do zapalenia jelita. Zaburzenia w reakcjach immunologicznych określa się chorobą Leśniowskiego-Crohna, która może objąć nie tylko odcinek jelita krętego, ale nawet cały przewód pokarmowy.

Objawy:

Do najczęstszych dolegliwości tej choroby zalicza się:

  • wymioty, nudności
  • brak łaknienia
  • bóle brzucha
  • biegunki, czasem krwiste lub z wydzieliną śluzową
  • gorączka
  • nieprawidłowe wchłanianie niektórych pokarmów, witamin i soli mineralnych

Diagnostyka:

W celu rozpoznania stanu zapalnego jelit należy przeprowadzić badanie kolonoskopowe z badaniem histopatologicznym wycinka błony śluzowej lub badanie radiologiczne jelit. W wypadku podejrzenia zakażenia drobnoustrojami dokonuje się także analiz bakteriologicznych.

Profilaktyka:

Aby uchronić się przed wystąpieniem chorób przewodu pokarmowego, należy przede wszystkim dbać o codzienną higienę przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków.

Leczenie:

Pierwszym działaniem, które możemy podjąć jeszcze przed wskazówkami wydanymi przez lekarza powinno być pozostawienie chorego w spokoju i podanie mu lekkostrawnego posiłku składającego się z sucharków i herbaty, ewentualnie kompotu. Dalsze postępowanie ustalone przez specjalistę będzie zależne od czynnika, który wywołał stan zapalny.


choroby układu pokarmowego objawy stanów zapalnych jelit przyczyny stanów zapalnych jelit Stany zapalne jelit leczenie
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 36 626 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 31 402 produktów w 202 kategoriach