38 890 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
35 997 produktów w 205 kategoriach

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Czyli zatrucia spowodowane pałeczkami Salmonelli (chorobotwórcze bakterie, których nazwa wywodzi się od nazwiska amerykańskiego uczonego Daniela Salmona). Bakterie te odpowiedzialne są za salmonellozę, czyli chorobę zakaźną układu pokarmowego, której objawem jest zapalenie jelita cienkiego i grubego.

Zatrucie odbywa się drogą pokarmową. Dochodzi do niego wskutek spożycia pokarmów (lodów, wyrobów cukierniczych, garmażeryjnych itp.) zawierających bakterię Salmonelli. Pierwsze objawy pojawiają się już po około 12 godzinach, czasami dopiero po 72h. Żywność skażona salmonellą niczym się nie różni w wyglądzie i smaku od żywności zdrowej. Początek choroby jest gwałtowny. Pojawia się wodnista biegunka, skurcze, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Przy takich objawach obecna jest także gorączka sięgająca nawet 39°C, ból głowy, dreszcze, ogólne osłabienie. Objawy te ustępują po 3 dniach, ale całkowite wyzdrowienie w najlżejszym przypadku może zająć ponad tydzień, a po przebytej chorobie bakterie Salmonelli są wydalane z kałem nawet przez kilka miesięcy i zakażają otoczenie.

Nosicielami pałeczek Salmonelli i źródłem zakażenia mogą być ludzie, którzy pracują przy produkcji żywności, również różne gatunki zwierząt, np.myszy, szczury, kury, kaczki, a także żółwie i inne gady.

W celu zachowania profilaktyki tego schorzenia należy jeść świeże produkty, myć dokładnie jajka pod wrzącą wodą, przechowywać żywność w lodówce, nie jeść podczas upałów ciastek z kremem, majonezu i wyrobów z majonezem oraz kaczych jaj (ponieważ są one bardzo często skażone bakteriami Salmonelli), nie rozmrażać i zamrażać znów żywności, przechowywać w lodówce surowe mięso i jaja tak, aby nie miały kontaktu z innymi produktami, nie używać drewnianych deseczek do obróbki mięsa. Należy dokładnie i często myć ręce wodą z mydłem, szczególnie po kontakcie ze zwierzętami.

Bakterie Salmonelli giną już w temperaturze 65 stopni. W związku, z czym łatwo ich się pozbyć podgrzewając jedzenie.

Leczenie oparte jest na podawaniu antybiotyków w przypadku obniżonej odporności chorego (po przeszczepach, podeszły wiek) oraz niemowlętom. Podaje się też leki przeciw biegunce. Przy tej dolegliwości wymagane jest odpowiednie żywienie oraz intensywne nawadnianie. W niektórych przypadkach konieczna jest hospitalizacja.



choroby układu pokarmowego objawy zatrucia salmonellą salmonella zatrucie
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 38 890 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 35 997 produktów w 205 kategoriach