45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach
Jesteś tutaj:
> >

Różyca

Określana także jako czerwonka świń, stanowi zakażenie przyranne spowodowane obecnością pałeczek Erysipelothrix rhusiopathiae, czyli włoskowca różycy. Istnieją trzy postacie tej choroby: posocznicowa, pokrzywkowa lub przewlekła. Choroba ta przeważnie dotyczy zwierzęta takie jak świnie, ryby, zwierzęta domowe oraz dzikie. Przenosić się mogą także na ludzi.

Choroba pojawia się w okresie letnim, przebiega łagodnie i trwa do kilkunastu dni. Różycą są zagrożeni weterynarze, pracownicy kuchni i rybacy, a także gospodynie domowe.

Włoskowiec różycy jest odporny na proces obróbki mięsa i wysokie temperatury, do których dochodzi np. w procesie wędzenia. Dlatego też może utrzymywać się bardzo długo we wszystkich przetworach mięsnych i wędlinach (mięso świń, drób, ryb). Zakażenie tym rodzajem choroby jest wynikiem kontaktu skaleczonej skóry z mięsem zarażonego zwierzęcia. Rzadkie są przypadki zarażenia drogą pokarmową. Nie jest możliwe zarażenie się od drugiego człowieka.

Objawy zakażenia: na początku uczucie swędzenia, pieczenia, potem piekący ból w miejscu zakażenia, najczęściej są to ręce. Następnie pojawia się obrzęk i rumień koloru czerwonosinego, który szybko się rozprzestrzenia. Czasami mogą pojawić się niewielkie pęcherze.

Profilaktyka: należy przede wszystkim dbać o higienę, myć kilkakrotnie ręce, zwłaszcza po styczności ze zwierzętami, jeść mięso i jego pochodne tylko wiadomego pochodzenia.

Leczenie: stosuje się antybiotyki i okłady chłodzące. Brak leczenia może przyczyniać się do chorób serca, stawów lub zapalenia opon mózgowych.


choroby skóry Różyca objawy różyca leczenie różyca zakażenie
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach