Określana także jako czerwonka świń, stanowi zakażenie przyranne spowodowane obecnością pałeczek Erysipelothrix rhusiopathiae, czyli włoskowca różycy. Istnieją trzy postacie tej choroby: posocznicowa, pokrzywkowa lub przewlekła. Choroba ta przeważnie dotyczy zwierzęta takie jak świnie, ryby, zwierzęta domowe oraz dzikie. Przenosić się mogą także na ludzi.
Choroba pojawia się w okresie letnim, przebiega łagodnie i trwa do kilkunastu dni. Różycą są zagrożeni weterynarze, pracownicy kuchni i rybacy, a także gospodynie domowe.
Włoskowiec różycy jest odporny na proces obróbki mięsa i wysokie temperatury, do których dochodzi np. w procesie wędzenia. Dlatego też może utrzymywać się bardzo długo we wszystkich przetworach mięsnych i wędlinach (mięso świń, drób, ryb). Zakażenie tym rodzajem choroby jest wynikiem kontaktu skaleczonej skóry z mięsem zarażonego zwierzęcia. Rzadkie są przypadki zarażenia drogą pokarmową. Nie jest możliwe zarażenie się od drugiego człowieka.
Objawy zakażenia: na początku uczucie swędzenia, pieczenia, potem piekący ból w miejscu zakażenia, najczęściej są to ręce. Następnie pojawia się obrzęk i rumień koloru czerwonosinego, który szybko się rozprzestrzenia. Czasami mogą pojawić się niewielkie pęcherze.
Profilaktyka: należy przede wszystkim dbać o higienę, myć kilkakrotnie ręce, zwłaszcza po styczności ze zwierzętami, jeść mięso i jego pochodne tylko wiadomego pochodzenia.
Leczenie: stosuje się antybiotyki i okłady chłodzące. Brak leczenia może przyczyniać się do chorób serca, stawów lub zapalenia opon mózgowych.
Powrót do listy