Dyspepsje, nazywaną też niestrawnością, cechuje pojawianie się w nadbrzuszu przewlekłego lub nawrotowego bólu, który trwa przez przynajmniej 4 tygodnie. Szacuje się, że cierpi na to schorzenie nawet 1/5 populacji stale lub okresowo. Przeważnie dotyka ona osób dorosłych, aniżeli dzieci.
Przyczyny dyspepsji
W większości osób czynnik wywołujący tę dolegliwość nie jest znany. Wtedy określa się ją dyspepsją czynnościową, nieorganiczną lub idiopatyczną. Jednak w przypadku dyspepsji organicznej można wskazać kilka czynników.
Przyczyny dyspepsji organicznej:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- refluks żołądkowo – przełykowy
- przewlekłe zapalenie trzustki lub dróg żółciowych
- zapalenie żołądka
- dyspepsja polekowa
W przypadku dyspepsji czynnościowej panuje przekonanie, że odpowiedzialną za nią jest zaburzona kurczliwość pewnych odcinków przewodu pokarmowego, lub oporna reakcja trzewi na pewne bodźce zewnętrzne. W niektórych przypadkach trzeba zwrócić uwagę na wzmożoną neurotyczność pacjentów z dyspepsją czynnościową.
Objawy dyspepsji:
- ból lub dyskomfort w nadbrzuszu
- uczucie pełności nad pępkiem
- szybkie nasycenie się
- częste odbijanie
- skłonności do zgagi
- mdłości
Rozpoznanie i leczenie
Rozpoznanie tego schorzenia polega na wykluczeniu zmian organicznych, ustaleniu czasu trwania dolegliwości dyspeptycznych oraz braku zależności od wypróżnień. Główne badanie, które się stosuje w tym przypadku to endoskopia przewodu pokarmowego, dzięki której można obejrzeć górny odcinek przewodu pokarmowego oraz pobrać wycinki. Wykonuje się także badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej.
Nie istnieje jeden konkretny sposób leczenia. Terapia zależna jest w dużej mierze od przyczyny wywołującej dyspepsję. W farmakoterapii stosuje się leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, leki prokinetyczne oraz łagodne środki o działaniu przeciwdepresyjnym.
Aby zapobiegać zaburzeniom ze strony przewodu pokarmowego, bardzo ważne jest zmodyfikowanie stylu żywienia, czyli unikanie ciężkostrawnych posiłków, używek, słodyczy, alkoholu. Najważniejsze jest spożywanie 3-4 niewielkich posiłków zamiast 1-2 obfitych.
Powrót do listy